Handen ineen voor de Metalektro

Nederland en de Metalektro-sector staan voor grote uitdagingen. Om te beginnen moet de energietransitie worden versneld en de digitale revolutie die nu gaande is moet een succes worden. Daarnaast moet ons concurrentievermogen worden versterkt door een verhoging van de arbeidsproductiviteit en een versterking van onze innovatiekracht. Ook moet het groeiende tekort aan technisch geschoold personeel worden opgelost en moet de sector inspelen op de veranderende verhoudingen binnen de wereldpolitiek.

Deze uitdagingen spelen in de gehele industrie. Van multinationals tot technostarters en van de strategie nodig. Daarnaast is sociale innovatie belangrijk om de Metalektro een aantrekkelijke sector te laten zijn om in te werken. Werknemers willen regie hebben op hun loopbaan en willen een goede werk-privé balans. Samenwerking tussen werkgevers en werknemers zorgt ervoor dat de sector wendbaar, aantrekkelijk en innovatief is.

“Goed Nederlands industriebeleid verbetert het concurrentievermogen, creëert exportkansen en faciliteert maximaal innovatieve bedrijven die een leerrijke werkomgeving zijn.”

Daarom gaan de sociale partners in de Metalektro met elkaar, met alle werkgevers en werknemers de uitdagingen waar de sector voor staat oppakken. We willen, meer dan in het verleden, als partners optrekken. Alleen op deze manier bereiken we een succesvolle en concurrerende sector die bijdraagt aan de welvaart en het welzijn van Nederland en de EU. Hoe we dit gaan doen staat in de Strategische Agenda Metalektro 2022-2027. Deze ambities vertalen we elk jaar naar concrete actie-agenda’s die door sociale partners, werkgevers en werknemers gezamenlijk zullen worden uitgevoerd.

En dóór!

Op de beleidsterreinen industriepolitiek en arbeidsmarkt zal een intensieve samenwerking zijn om Den Haag en Brussel de juiste randvoorwaarden te laten creëren voor de 1.350 bedrijven in de Metalektro, zodat onze sector met haar 160.000 werknemers door kan met het aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen waar Nederland en Europa voor staan.

Goed Nederlands industriebeleid verbetert het concurrentievermogen, creëert exportkansen en faciliteert maximaal innovatieve bedrijven die een leerrijke werkomgeving zijn. Ook helpt het om de digitale- en energietransitie te versnellen door het gebruik van technologie. Goed Europees industriebeleid versterkt de veerkracht van de interne Europese markt, zorgt voor een gelijk speelveld binnen de EU en gaat dus oneerlijke handelspraktijken tegen.

Revolutie

De digitale revolutie waar we wereldwijd in zitten en waar kennis van vandaag, morgen alweer achterhaald is, vraagt om een andere kijk op werken, leren en ontwikkelen en loopbanen. Een andere kijk op de arbeidsmarkt dus. Werknemers zullen vaker dan ooit te maken krijgen met veranderingen. Het gaat hierbij over verandering van taken en functies, producten en diensten waaraan men werkt, de werkomgeving en het bedrijf. Voor werkgevers geldt dat ook. Bovendien ligt bij hen de verantwoordelijkheid om werknemers te ondersteunen in veranderprocessen. Dat vraagt nieuwe competenties van de werkgever. De bedrijven in de Metalektro moeten innovatieve arbeidsorganisaties worden, die het potentieel van hun werknemers ten volle benutten door hen constant bij te scholen door een systeem van ‘leven lang ontwikkelen’.

“De bedrijven in de Metalektro moeten innovatieve arbeidsorganisaties worden.”

Daarnaast heeft Nederland een schreeuwend tekort aan mensen met de juiste (technologische) kennis en vaardigheden. En dit tekort groeit. Uit FME-onderzoek blijkt dat 93% van de bedrijven in de technologische industrie een personeelstekort heeft. Op dit moment staan er maar liefst 105.000 vacatures in de technologische industrie open. Dat aantal zal snel verder oplopen. Als het tekort aan gekwalificeerde mensen niet snel wordt opgelost, zullen bedrijven of afzonderlijke bedrijfsonderdelen - zoals R&D-afdelingen - naar het buitenland verplaatsen. Daarom zullen sociale partners ook gaan samenwerken op het arbeidsmarktbeleid.

De basis op orde

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dat zijn de sociale partners in de Metalektro met elkaar eens. Het is geen geheim dat de samenwerking omtrent de cao de laatste jaren niet soepel verliep. Dat moet en kan veel beter. Niet meer uitgaan van onze verschillen, maar datgene dat ons verbindt als uitgangspunt nemen. Daarom committeren sociale partners zich aan een continue constructieve sociale dialoog, aan een stabiel cao-proces en aan een toekomstbestendige cao en pensioenopbouw.

De wendbaarheid van werkgevers en werknemers, de kwaliteit van werk en de productiviteit zijn op hun best als de onderlinge relatie tussen bedrijven, vakbonden en werknemers goed is. Als de basis op orde is, wordt er met plezier gewerkt en daar krijgt de productiviteit vleugels van. Sociale partners staan voor een cao die past bij de diversiteit van de sector, bij de werkgevers en bij de werknemers.