Groen licht voor uitbreiding VDL Nedcar

De afgelopen dagen stonden milieuactivisten en de werknemers van VDL Nedcar lijnrecht tegenover elkaar. Inzet van het geschil was de kap van een deel van het Sterrebos. Toch bleek dat de belangen van deze twee groepen niet ver van elkaar af lagen. De milieuactivisten zijn niet principieel tegen werkgelegenheid en de werknemers zijn niet principieel voor het kappen van het bos. De inzet rondom het Sterrebos ging om het behoud van natuur én werkgelegenheid.

Wat was er aan de hand

Tot een maand terug hadden waarschijnlijk veel Nederlanders niet eens gehoord van het bestaan van het Sterrebos bij Born. Een klein stukje bos naast het terrein van VDL Nedcar. Ooit aangelegd om als brandhout te fungeren voor het naastgelegen kasteel. De landelijke media besteedde de afgelopen twee weken veel aandacht aan de bezetting van het Sterrebos door een aantal milieuactivisten. Vooral het standpunt van deze activisten werd uitgelicht in de media. VDL wil een deel van het Sterrebos kappen om daarmee de fabriek uit te kunnen breiden. Deze uitbreiding is noodzakelijk voor het behoud van werkgelegenheid in Born.
Vorige week lieten jullie je horen. Terecht maakten jullie je zorgen om de werkgelegenheid als uitbreiding niet mogelijk was. Ineens veranderde de discussie, er was begrip voor wederzijds belangen.

Betrokken partijen

Nog voordat de activisten in de bomen klommen in het Sterrebos, was VDL al in gesprek met één van de bezwaarmakers, de stichting De Groene Sporenwolf. Deze stichting maakte zich zorgen over het feit dat de leefbaarheid in de woonkernen rondom VDL Nedcar door de uitbreiding achteruit zou gaan. Zij verzette zich dan ook, tot aan de Raad van State, tegen de plannen van uitbreiding van VDL Nedcar. Nog voordat de Raad van State uitspraak deed, bleek er een oplossing te liggen: de Sterrebosoplossing.

Oplossing

De Sterrebosoplossing is een compromis tussen werkgelegenheid en milieu, gebaseerd op de verwachte duurzaamheid voor beide partijen.
In het geval van Zuid-Limburg: een oplossing die niet alleen een wezenlijke bijdrage levert voor het behoud van natuur, maar ook een onbetaalbaar aandeel vormt in het verankeren van werkgelegenheid voor de hele regio.

Nu de stichting De Groene Sporenwolf en VDL overeenstemming hebben bereikt, is ook het laatste bezwaar bij de Raad van State ingetrokken. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor de uitbreiding van VDL Nedcar. Daarmee is een belangrijke stap gezet voor het behoud van werkgelegenheid. VDL Nedcar is al enige tijd in gesprek met een potentiële klant.
Hopelijk komt VDL Nedcar snel met het goede nieuws over deze potentiële klant en wat dit voor de toekomst gaat betekenen.
Wij blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen en zullen jullie informeren zodra er meer nieuws is.

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 86 42 65
E r.wonnink@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error