Gesprek tussen vakorganisatie en Brush Nederland

Op maandag 3 april hebben de vakorganisaties en dhr Mokhtari met elkaar gesproken over de huidige en toekomstige situatie van Brush Nederland (BNL). Eveneens zijn de gevolgen van de overname door Baker Hughes besproken. Dhr Mokhtari heeft een presentatie gehouden aan de vakorganisaties die inmiddels ook met het personeel is gedeeld. In deze nieuwsbrief lezen jullie hoe het gesprek verlopen is.

De conclusie die wij kunnen trekken naar aanleiding van de presentatie en toelichting door dhr Mokhtari is dat zowel Baker Hughes als dhr Mokhtari vertrouwen hebben in de toekomst en de levensvatbaarheid van BNL. Baker Hughes heeft uitgesproken dat de ambitie is om te groeien in de 4-pool generatoren en dat BNL hiervoor ‘centre of excellence’ is voor wat betreft het ontwerp. Vanwege deze ambitie en het gebrek aan capaciteit in Tsjechië om de 4-pool generatoren te maken is onderzocht waar wel genoeg capaciteit en de juiste kennis en kunde is voor de productie. Er wordt momenteel hard gezocht om dit mogelijk te maken bij een derde partij, welke, voor zover de directie nu kan overzien, werkt volgens voor ons geldende standaarden inzake bijvoorbeeld veiligheid en arbeidsvoorwaarden. De vakorganisaties hebben aangegeven dat gevreesd wordt dat dit bedrijf hun eigen ontwerpen van 4-pool generatoren zullen verbeteren met de ontwerpen van BNL en dat hierdoor BNL uit de markt gespeeld wordt. Hierop heeft dhr Mokhtari gereageerd dat contractueel zal worden bedongen dat dit bedrijf niets anders met de ontwerpen van BNL mag doen dan het in opdracht van Baker Hughes produceren van 4-pool generatoren. Door de overname van Baker Hughes is de verwachting dat in de aankomende jaren weer meer orders binnen zullen komen voor het produceren van 4-pool generatoren. Uit de presentatie bleek ook dat de vraag naar het produceren van 2-pool generatoren aantrekt en dat alle slots in 2023 en 2024 vergeven zijn. De toekomst op korte termijn ziet er dus goed uit voor de Power Generation Divisie.

Naast de huidige markt in 2-pool en 4-pool generatoren wordt onderzocht of de Brush groep zich ook kan mengen in de markt in 4-pool motoren. Dhr Mokhtari gaf aan de toekomst voor BNL positief in te zien als deze tak erbij komt. Maar op dit moment is hier nog geen zekerheid over.

Het feit dat door de overname van Baker Hughes de resultaten van de Brush groep niet meer per locatie of entiteit wordt geregistreerd, maar als één groep, is positief voor BNL. Voorheen werd BNL afgerekend op de eigen omzet en resultaten waardoor de levensvatbaarheid van BNL bij slechte cijfers steeds kleiner kon worden. Momenteel wordt dus gekeken naar de cijfers van de Brush groep in zijn geheel.

In 2023 en 2024 worden de Brush entiteiten geïntegreerd met Baker Hughes. Dit gaat om de manier van werken, zoals nieuwe apparatuur, andere interne systemen en de organisatiestructuur. Dhr Mokhtari heeft expliciet aangegeven dat er geen sprake is van het afstoten van mensen en dat er geen ontslagen zullen vallen naar aanleiding van deze integratie. Zeker niet met de ambities die Baker Hughes heeft. Ook heeft dhr Mokhtari gezegd dat het huidige sociaal plan dat is opgesteld naar aanleiding van de reorganisatie bij Brush HMA niet verlengd zal worden.

Zoals jullie weten loopt het huurcontract voor de locatie in Capelle ad IJssel aan het einde van 2023 af. Dhr Mokhtari heeft zich duidelijk uitgesproken dat de wens is om het huurcontract te verlengen en dus op dezelfde locatie te blijven, zodat geen onnodige onrust ontstaat inzake een eventuele verhuizing. De onderhandelingen over het verlengen van het huurcontract zijn gaande. Het is afhankelijk van de wensen van Baker Hughes en de verhuurder wat de uitkomst zal zijn.

Kortom, de vakorganisaties zijn bijgepraat over de toekomstplannen die betrekking hebben op BNL. Uit de presentatie blijken mooie vooruitzichten, maar wij beseffen dat in het verleden vaker mooie praatjes zijn gehouden en dat de praktijk er toch minder rooskleurig uitzag. Dhr Mokhtari heeft aangegeven om zo open en transparant mogelijk te communiceren met het personeel over informatie die hij kan delen. De intentie is om elk kwartaal een update te geven over de Brush groep en specifiek wat dit betekent voor BNL. Dhr Mokhtari is zich ervan bewust dat het vertrouwen bij het personeel over de levensvatbaarheid van BNL moet groeien en dat dit niet van de ene op de andere dag gerealiseerd is. De vakorganisaties hebben aangegeven dat wij op reguliere basis op de hoogte gehouden willen worden door periodieke overleggen in te plannen. Als aanleiding is dat dhr Mokhtari met de vakorganisaties moet overleggen over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaardelijk gebied, worden deze overleggen uiteraard zo spoedig mogelijk ingepland. Het eenzijdig wijzen van arbeidsvoorwaarden is wat ons betreft nog steeds onmogelijk wanneer deze eerder met de vakorganisaties en/of de OR zijn overeengekomen of in de cao Metalektro zijn opgenomen.

De angst dat BNL binnen afzienbare tijd gesloten wordt is bij de vakorganisaties wel weg. Maar de tijd zal het leren of de ambities die Baker Hughes heeft, gerealiseerd kunnen worden en dit positief bijdraagt voor BNL.

Het volgende overleg tussen de vakorganisaties en dhr Mokhtari zal in juni gepland worden. Als jullie vragen, opmerkingen of zorgen hebben, laat het een van de kaderleden of vakbondsbestuurders dan vooral weten.

Peter Salacroup (kaderlid FNV)
Sanaa Abarghaze (vakbondsbestuurder FNV)

Kees Tijm (kaderlid CNV Vakmensen)
Diana Kraan (vakbondsbestuurder CNV Vakmensen)

Jacco de Koning (kaderlid RMU)
Mel Blonk (vakbondsbestuurder RMU)