Geesinknorba failliet verklaard

Gisteren is duidelijk geworden dat jullie werkgever Geesinknorba door de rechtbank failliet is verklaard. Hoewel dit niet als een verassing komt, is het wel een heftige gebeurtenis voor jullie als werknemer. Ik heb begrepen dat jullie gisteren zijn toegesproken door de bewindvoerder en dat helder uitgelegd is wat het faillissement betekent. Wel wil ik in deze nieuwsbrief nog even de gevolgen van het faillissement noemen.

Wanneer gaat een bedrijf failliet? 

Het was duidelijk dat Geesinknorba geldproblemen had. Het is duidelijk geworden dat de problemen zo groot waren dat de lopende verplichtingen niet meer betaald konden worden. Daarom is het faillissement aangevraagd. De rechter heeft jullie werkgever officieel failliet verklaart en een curator aangewezen. De curator sprak jullie gisteren al toe.

Wat gebeurt er nu? De curator neemt de rol van jouw werkgever over. Hij neemt de beslissingen over het bedrijf en de mensen die er werken. Hij kijkt bijvoorbeeld of hij de schulden kan betalen en of het bedrijf op een andere manier verder kan. Ook bepaalt de curator welke contracten hij beëindigd.

Wat gebeurt er met mijn baan? 

De curator beslist of er nog werk is dat door moet gaan. Hij kan ervoor kiezen om jouw contract direct op te zeggen. Ook als je ziek bent. Wordt je contract opgezegd? Dan geldt er een opzegtermijn van maximaal zes weken. Ook als er in jouw cao of arbeidsovereenkomst een langere tijd is afgesproken. Ik heb begrepen dat de curator al heeft aangegeven dat hij de contracten gaat opzeggen.

Tijdens de opzegtermijn blijf je in dienst. De curator bepaalt of je in die weken wel of niet moet werken. Heb je ander werk gevonden? Dan overleg je met de curator of je misschien eerder kunt stoppen. De curator gaf al aan dat het belangrijk is dat werk wat gedaan moet worden ook wordt uitgevoerd en dat dit gunstig kan zijn voor een eventuele doorstart.

Welke rechten heb ik?

Tot het eind van je opzegtermijn heb je recht op loon. Ook als je niet hoeft te werken. Jouw loon wordt dan doorbetaalt door het UWV. Ook het loon dat jullie deze maand zouden ontvangen zal door het UWV worden betaald. Ik begreep dat de curator heeft aangegeven dat het UWV probeert dit zo snel mogelijk te betalen. Het kan dus zijn dat je langer moet wachten op jouw loon dan dat je gewend bent.

Wat betaalt het UWV? 

  • jouw loon tijdens de opzegtermijn van maximaal zes weken;
  • onbetaald loon over maximaal 13 weken voor je ontslag. In jullie geval dus het loon van deze maand;
  • een mogelijk opgebouwd bedrag aan dertiende maand;
  • overuren;
  • adv en atv dagen;
  • vakantiegeld en niet-genomen vakantiedagen over de laatste 12 maanden voor je ontslag;
  • pensioenpremie over de laatste 12 maanden voor je ontslag.

Je hebt geen recht op een ontslagvergoeding of een transitievergoeding. Dit is een geldbedrag dat je krijgt als je werkgever je onder normale omstandigheden ontslaat.

Waar kan ik hulp krijgen? 

Het UWV helpt je bij een faillissement. Bijvoorbeeld met het invullen van formulieren en het aanvragen van je uitkering.

Bij CNV Info kun je als lid van CNV Vakmensen terecht voor hulp en advies of bijvoorbeeld over jouw rechten en de stappen die je kunt zetten naar een nieuwe baan. Bellen naar CNV Info kan via 030 7511007 of stuur een mail naar cnvinfo@cnv.nl We gaan proberen tijdens een mogelijk te houden bijeenkomst met jullie in contact te komen. Als dat zal gebeuren laten we dat weten.

Wat gebeurt er bij een doorstart of overname? 

Een curator zal kijken of het bedrijf van je werkgever een doorstart kan maken. Ik heb begrepen dat de curator hoop op een doorstart, maar dat dit allemaal nog niet zeker is en dat hij gaat onderzoeken hoe dit gaat komen. Een overname is ook mogelijk. Het bedrijf stopt niet met bestaan, maar gaat voor een deel of helemaal door. Dit kan met een nieuwe eigenaar en werkgever, maar ook met je oude werkgever.

Een werkgever is niet altijd verplicht om bij een doorstart alle oud-medewerkers over te nemen. Dat hangt af van het moment van de doorstart en de plannen van de werkgever. Vraag bij een doorstart of overname daarom altijd advies aan CNV.

Mag ik ontslag nemen? 

Neem niet zomaar ontslag. Zelf ontslag nemen kan gevolgen hebben voor je WW-uitkering. Je hebt er namelijk zelf voor gekozen om werkloos te worden. Neem dus pas ontslag als je een nieuwe baan hebt gevonden en het contract hebt ondertekent. Zo ben je verzekerd van werk én inkomen.

Tristan Westra
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 4845 6854
E t.westra@cnvvakmensen.nl 

Heb je vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error