FME werkgevers hebben meer tijd en mandaat nodig voor een nieuwe cao in de Metalektro

Na twee dagen onderhandelen met schorsingen van meer dan 24 uur, zijn vakbonden en FME werkgevers er nog steeds niet uit. Partijen concludeerde aan het eind van het overleg dat FME zijn achterban moet raadplegen voor meer mandaat om een cao af te kunnen sluiten.
Alhoewel het goede nieuws is dat er net als in de vorige onderhandelingsronden telkens kleine stapjes werden gemaakt door zowel FME werkgevers als vakbonden, liet FME aan het eind van het overleg weten dat het vat leeg was. Van de kant van de bonden werd aangegeven nog wel oplossingen te zien, maar dan moet dat wel ervoor zorgen dat ook FME gaat bewegen anders gaat dat niet werken.

Vakbonden vinden het niet OK dat FME werkgevers maar blijven vasthouden aan een cao van 2 jaar met een twee loonsverhogingen: 1% per 1 januari 2021 en daarna pas in juli 2022 1,25% erbij. Dit betekent dat de circa 150000 werknemers in de Metalektro er fors op achteruit gaan in de komende periode! Onbegrijpelijk dat FME werkgevers in onzekere tijden persé langdurige verplichtingen aan willen gaan.

Terwijl deskundigen nu al aangeven dat de economie in 2021 snel zal aantrekken, lijken FME werkgevers uitsluitend een algehele en langdurige nationale crisis te voorzien. Ondanks het feit dat coronavaccins op korte termijn bereikbaar zijn en sommige bedrijven in de sector miljardendeals afsluiten, er bovendien een ontheffingsmogelijkheid is voor bedrijven die het echt niet kunnen betalen, komen we met de loonsverhogingen geen steek verder.

Vakbonden willen een kortdurende cao van 11 maanden met een loonsverhoging van 2,5%. We weten dat de inflatie sowieso rond de 1,7% schommelt. Deze week maakten ook de zorgverzekeraars weer eens bekend dat iedereen meer centen op tafel kan leggen en zo gaat het maar door. Wij vragen bepaald niet de hoofdprijs dus. Daarnaast is er nog geen overeenstemming over een generatiepact simpelweg voor iedereen vanaf 60 jaar. Dit terwijl is gebleken dat zowel werknemers én werkgevers de huidige pilot een succes vinden, maar wel een beetje vereenvoudigd zou moeten worden. FME houdt vast aan het voortzetten van de bestaande generatiepact pilot. Voor vakbondsleden wil de FME vooralsnog geen contributievergoeding afspreken terwijl vriend en vijand het erover eens zijn dat vakbonden, en dus vakbondsleden, noodzakelijk zijn voor goede cao’s!

CNV Vakmensen is tevreden over het feit dat er wel overeenstemming is bereikt over de voortzetting van de pensioenregeling waarbij de extra kosten voor rekening van werkgevers zijn.

>> Laat me weten wat jij ervan vind <<

Kijk in de bijlage voor een compleet overzicht van standpunten.

This newsletter in English you find as attachement

Wij houden je op de hoogte.

Cao onderhandelingsdelegatie
Henk van der Weide en
Arthur Bot

Downloads