FLOWSERVE Etten Leur & Roosendaal

Enkele weken geleden zijn jullie door de directie geïnformeerd over de snel verslechterende markt en de effecten op de bedrijfsvoering van de diverse Flowserve onderdelen, hierbij werd een aanpassing van de structuur en functies reeds aangekondigd.

Er zullen gedwongen ontslagen vallen, 21 mensen met tijdelijke contracten en 29 mensen met vaste contracten.
Op donderdag 28 mei zijn de vakbonden geïnformeerd over de plannen die jullie al op hoofdlijn kennen en vooral de collega’s in de indirecte functies zullen betreffen. Ingrijpend bestempel ik de ingreep, maar gezien de ingestorte olie en gas markt en de verwachtingen voor de komende jaren, helaas wel realiteit. Uiterlijke tijden met COVID/Corona, maar zeker ook qua olie en gas.

De GOR gaat nu de komende maanden de adviesaanvraag bestuderen en toetsen met een externe deskundige, nut en noodzaak zoals we dat vaak noemen. Zij gaan kijken naar de voorgestelde ingrepen om kosten te besparen en de samenvoeging van taken en of functies.

Flowserve heeft naar vakbonden aangegeven dat het sociaal plan afgesloten in 2017 ook bij deze operatie zou gelden voor deze herstructurering en de effecten voor werknemers.

In dit plan, door de leden goedgekeurd, zit een goede financiële compensatie van de kantonrechtersformule. 1,2 is de correctie factor, dat is gezien de huidige tijd gewoon goed. Goede begeleiding in de vorm van outplacement, een tekenbonus voor mensen die snel de vaststellingsovereenkomst tekenen en vertrekken. Daarnaast een plaatsmakersregeling, voor mensen die op basis van min of meer gelijkwaardige functie plaats kunnen maken voor elkaar. Gezien de huidige arbeidsmarkt en de verwachtingen, moet je wel goed nadenken als je hier gebruik van wil maken als het alleen om de financiële vergoeding zou gaan. De arbeidsmarkt zal na de zomer volstromen en de verwachtingen zijn wel somber.

Hoe nu verder, de GOR gaat aan de slag om advies medio juni uit te brengen, vakbonden gaan uiteraard met hen in overleg. Alleen anders is dat er een geldend sociaal plan is wat de toets der kritiek nog steeds kan doorstaan. Daar hoeven we niet over te onderhandelen en ledenbijeenkomsten over te organiseren. Ledenbijeenkomsten zijn nu überhaupt al niet te organiseren.

Mocht je vragen hebben, neem dan contact met mij op, we zullen op deze manier wat moeten communiceren, anders als normaal. Mocht blijken dat in juni je tot een van de mensen behoort, voor wie de toekomst niet meer bij Flowserve zal zijn, neem dan direct met ons kantoor in Utrecht contact op voor bijstand en toetsing van jouw aanbod.
Rest mij nu je sterkte te wensen in de onzekere periode en we houden contact over de voortgang.

Henk van Beers,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 2035 2554
E. h.vanbeers@cnvvakmensen.nl