Flexregeling Scania 'on hold' om voor meer draagvlak te zorgen !

De afgelopen week is er veel gebeurd achter de schermen. Tijd voor een nieuwsbrief. De OR en het MT hebben begin juni 2023 een nieuwe flex-regeling gemaakt waartegen jullie tot tweemaal toe massaal in eigen tijd hebben geprotesteerd. Vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben aan het MT gevraagd de regeling van tafel te halen en ook het Bemiddelingsorgaan (BIM) ingeschakeld. Dat laatste is een in de cao voorgeschreven stap, om te kijken of acties voorkomen kunnen worden. Dat gesprek was donderdag 29 juni 2023.

Het oordeel van de BIM was dat partijen in overleg moeten om te kijken of er een regeling opgesteld kan worden die op meer draagvlak kan rekenen. Eerst alleen met Scania, later ook met de OR. Vakbonden hebben aangegeven dat de flex-regeling ‘on hold’ moest worden gezet totdat er een regeling is die wel op voldoende draagvlak van onze leden kan rekenen.

Vervolgens was er maandag 3 juli 2023 dus eerst een overleg met een kleine delegatie van het MT.. Vakbonden hebben aangegeven wat het probleem met de flex-regeling is:  Het is zwaar, ongezond en er is geen draagvlak voor. En dat die regeling ‘on hold’ gezet moet worden tot er een regeling is die wel op voldoende draagvlak onder onze leden kan rekenen.

Scania heeft de regeling vervolgens op maandag 3 juli 2023 inderdaad ‘on hold’ gezet. Een voorzichtig lichtpuntje. Vervolgens was de bijeenkomst met OR en MT op woensdag 5 juli 2023 aan de beurt. Het was voor de vakbonden positief om te constateren dat iedereen inmiddels wel overtuigd leek dat de flex-regeling niet op draagvlak kan rekenen. Het MT heeft aangegeven dat “Zweden” flexibiliteit wil en dat het belangrijk is omdat het MT graag fabriek voor de productie van electrische vrachtwagens wil worden. Vakbonden hebben gewezen op de zwaarte van de ploegendienst en de gevolgen voor het sociale leven en gezondheid van een daarboven op komende ‘dubbele onregelmatigheid’. Ook hebben we aandacht gevraagd voor het op orde brengen van de basis.

Op donderdag 6 juli 2023 hebben OR en MT met elkaar gesproken hoe zij verder willen. Beiden erkennen dat er onvoldoende draagvlak is en ze willen de regeling ‘on hold’ houden tot er een nieuwe regeling is. Vakbonden hebben nogmaals aangegeven bereid te zijn om een nieuwe regeling uit te werken, maar dan wel als zelfstandige partij in een nieuw te maken regeling en niet vanaf de zijlijn. Wij denken dat het ook verstandig is vakbonden te betrekken om tot een gedragen regeling te komen.

Op dit moment is de belangrijkste boodschap dat de regeling ‘on hold’ staat totdat er een regeling is die op draagvlak kan rekenen. Zojuist hebben wij een bericht ontvangen van de directie waarin zij aangeven het gesprek met de vakbonden te waarderen maar dat de partijen in de regeling OR en MT blijven. Wij blijven bij het standpunt dat wij alleen als volwaardige partner in de overeenkomst kunnen meedoen in dit proces. Alleen dan kunnen wij jullie belangen goed vertegenwoordigen en heb je als lid via het stemrecht volledig inspraak. Als deze bereidheid er niet is, kunnen wij ook geen verantwoordelijkheid nemen voor dit proces.

Wij volgen het proces om te komen tot een nieuwe regeling uiteraard en hopen dat er met de gekozen aanpak meer draagvlak zal ontstaan.

Collega’s die nog geen lid zijn kunnen via onderstaand formulier lid worden van CNV Vakmensen.

Mocht je in de tussentijd vragen hebben, dan kun je contact opnemen met
Ellen Jonker (verlof van 8 tot 18 juli) of Arthur Bot
Bestuurder CNV Vakmensen
E a.bot@cnvvakmensen.nl
M 06 20445190

Heb je vragen op opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error