Directie Mercon blijft bij zijn standpunt.

Eergisteren hebben wij samen met het FNV een gesprek gehad met de directie van Mercon. In dit gesprek werd duidelijk dat Mercon op geen enkele manier wil afwijken van de ingezette koers.

Praktisch betekent dit dat Mercon geen afspraken wil maken met de bonden over aanpassing van de arbeidsvoorwaarden. Mercon stelt, “wij hebben instemming van de OR en verder maken wij individuele afspraken met de medewerkers”.

Instemming van de OR heeft geen invloed op de arbeidsovereenkomst van de medewerker. M.a.w. als je de nieuwe arbeidsovereenkomst niet tekent blijft de oude geldig.

In het gesprek hebben wij gevraagd om de instemmingsaanvraag zoals deze aan de OR gestuurd is. Deze hebben wij nodig om te beoordelen of het noodzakelijk is dat Mercon de arbeidswaarden aanpast om kosten te besparen.

Uit gesprekken met medewerkers hebben wij begrepen dat er medewerkers een vaststellingsovereenkomst zouden hebben gekregen. Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarmee de arbeidsovereenkomst met instemming van de medewerker wordt beëindigd.

In het gesprek heeft de directie uitgesproken dat er met medewerkers niet over beëindiging van de arbeidsovereenkomst is gesproken op initiatief van de directie. M.a.w. werknemers hebben van de directie geen vaststellingsovereenkomst gekregen als ze hier niet zelf om hebben gevraagd.

Verder hebben wij gesproken over de nieuwe pensioenregeling voor kantoor medewerkers die over gaan naar de holding. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe deze nieuwe pensioen regeling er uit zal zien. De directie begrijpt dat medewerkers hier op wachten voordat zij tekenen.

Als lid ontvang je van onze jurist (Marjolijn van Zeist) individueel een email waarin zij de consequenties voor jou persoonlijk zal toelichten.

Mijn advies is om geen gesprekken te voeren over je arbeidsovereenkomst met de directie of HR zonder dat je wordt bijgestaan door iemand van de vakbond. Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek neem dan contact met mij op zodat ik mee kan gaan naar het gesprek.

 

 

Met vriendelijke groet,

Henk Jongsma, bestuurder,

06-22383073,

h.jongsma@cnvvakmensen.nl