De weg naar de Cao Metalektro en pensioenfonds PME bij Haffmans

Haffmans, onderdeel van Pentair, dient met ingang van begin 2021 de bepalingen van de Cao Metalektro na te leven. Tevens dient vanaf die datum aansluiting bij pensioenfonds PME plaats te vinden. Dit met terugwerkende kracht naar maart 2019! In deze nieuwsbrief informatie over het traject van overgang.

Terugblik

Begin vorig jaar hebben we jullie geïnformeerd over de beslissing die de ROM (Raad van Overleg in de Metalektro) heeft genomen over een werkingssfeer-onderzoek bij jullie werkgever. Uitkomst hiervan was dat Haffmans per 1 januari 2021 moest aansluiten bij pensioenfonds PME en dat de cao Metalektro van toepassing was. Deze beslissing ging in met terugwerkende kracht naar maart 2019.
In een eerste overleg hierover met jullie werkgever werd de vakbonden (FNV, CNV Vakmensen en de Unie) meegedeeld dat de verschillen tussen de bedrijfsregelingen en de cao Metalektro in kaart zouden worden gebracht. De werkgeversorganisatie AWVN heeft hiervan een inventarisatie gemaakt.
Op pensioengebied heeft de werkgever de aanmelding van alle medewerkers bij PME in orde gemaakt en heeft er compensatie plaats gevonden van het verschil tussen de oude regeling en de nieuwe pensioenregeling bij PME.

Overleg vakbonden en werkgever

Vanaf begin vorig jaar zijn wij als vakbonden tweewekelijks in overleg geweest met de Ondernemingsraad (OR) en zijn adviseurs. Zo werden wij op de hoogte gehouden van de stand van zaken van het proces van inventarisatie van arbeidsvoorwaarden. De werkgever heeft na het in kaart brengen van de verschillen tussen de bedrijfsregelingen en de Cao Metalektro overleg gevoerd met de OR en zijn adviseurs over mogelijke scenario’s van overgang en compensatie van arbeidsvoorwaarden die in het verleden gemist zijn in het geval dat de cao wel van toepassing zou zijn geweest.
Inmiddels hebben wij als vakbonden tweemaal met jullie werkgever om tafel gezeten. In een constructieve sfeer hebben wij de in kaart gebrachte verschillen tussen bedrijfsregeling en cao doorgelopen en besproken. De werkgever heeft in een eerste versie ook aangegeven waar hij de cao wil volgen en waar de gunstigere bedrijfsregelingen van toepassing zouden blijven. Het is uiteindelijk ook een minimum-cao. Uit de eerste bijeenkomst kwamen twee zaken naar voren die nader onderzoek vergden. Daarbij ging het om:

  • de leeftijdsdagen in de Cao Metalektro;
  • de overwerkvergoedingen.

Over beide onderwerpen hebben wij in het 2e overleg concrete afspraken kunnen maken. Er dienen nog wel concrete berekeningen te worden gemaakt van de overeengekomen afspraken. Daar is de werkgever op dit moment mee aan de slag gegaan. De resultaten hiervan zullen in een volgend overleg besproken worden en naar verwachting kunnen de afspraken dan worden omgezet in een onderhandelingsresultaat. 

Onderhandelingsresultaat wordt nog voorgelegd

Het onderhandelingsresultaat zullen de vakbonden dan aan hun leden voorleggen. Na de toelichting op het onderhandelingsresultaat kunnen de leden dan hierover hun stem uitbrengen. Daarvan houden we jullie natuurlijk op de hoogte. Wanneer in meerderheid voor het onderhandelingsresultaat wordt gestemd, betekent het dat de overgang van de bedrijfsregeling naar de Cao Metalektro is afgerond en dat vanaf dat moment de aanvullende afspraken van toepassing zijn (naast de bepalingen uit de cao die natuurlijk nu al gelden). Nadat deze overgang is afgerond, dient het proces van functiewaardering nog te worden afgehandeld. We houden jullie op de hoogte van het vervolg.

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen.  

Jeroen Bruinsma, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 3449 7279 / j.bruinsma@cnvvakmensen.nl