Concrete afspraken functiewaardering

In onze vorige nieuwsbrief van februari informeerden wij jullie onder andere over de wens van Hollandia om de functies binnen Hollandia te actualiseren. Hierbij moesten nog concrete afspraken gemaakt worden over de bezwaar- en beroepsprocedure en wat wordt toegekend als een functie lager wordt ingeschaald. Inmiddels hebben Hollandia en de vakbonden hier duidelijke afspraken over gemaakt.

Bezwaar- en beroepsprocedure
In de bezwaar- en beroepsprocedure is opgenomen welke stappen doorlopen moeten worden, indien je bezwaar wil maken of beroep wil aantekenen. De eerste stap is dat je schriftelijk bezwaar maakt en dit indient bij jouw leidinggevende. Als na het gesprek met de leidinggevende geen oplossing wordt gevonden, dan dien je als tweede stap het bezwaar in bij de interne Bezwaar commissie ISF die er vervolgens naar gaat kijken en een advies opstelt richting de directie van Hollandia. Als de eindbeslissing van de directie nog steeds niet tot een oplossing leidt, wordt bij stap drie de functiewaarderingspecialist van de vakbond ingeschakeld, mits de bezwaarmaker lid is van de vakbond. De specialist van de vakbond en de deskundige van de FME doen een gezamenlijke bindende uitspraak waar iedereen het mee moet doen. Als de bezwaarmaker geen lid is van de vakbond zal bij stap drie alleen de deskundige van de FME een bindende uitspraak doen.

Verschillende uitkomsten
Bij het actualiseren van de functies binnen Hollandia zijn er diverse scenario’s mogelijk als uitkomst.

Dezelfde loonschaal: indien jouw functie in dezelfde schaal is ingedeeld als de oude schaal, verandert er dus niets en heeft dit geen gevolgen voor jouw salaris.

Dezelfde loonschaal (met afspraken over ontwikkeling): Wat ook nog een mogelijkheid zou kunnen zijn, is dat jouw functie in dezelfde schaal is ingedeeld als de oude schaal, maar dat je lager bent ingeschaald, omdat er met jou bepaalde ontwikkelafspraken zijn gemaakt om naar het benodigde kennisniveau te komen.
Mocht je van mening zijn dat je jouw functie, zoals in de functieomschrijving is beschreven, wel volledig uitoefent en voldoet aan de gestelde functie-eisen en je daarmee je functie volledig beheerst, zou je bezwaar kunnen maken.

Hogere loonschaal: indien jouw functie in een hogere schaal is ingedeeld dan de oude schaal, zul je een hoger salaris ontvangen gebaseerd op de hogere loonschaal.

Lagere loonschaal: indien jouw functie in een lagere schaal is ingedeeld dan de oude schaal, zou je een lager salaris moeten ontvangen. Maar Hollandia en de vakbonden hebben afspraken gemaakt om dit te voorkomen. Je behoudt namelijk je huidige salaris en huidige doorgroeimogelijkheden binnen de oude schaal. Er zijn geen negatieve gevolgen voor je salaris en je behoudt wat je hebt.

Als bijlage voegen we de definitieve versie van de bezwaar- en beroepsprocedure ISF (2024) toe.

Nieuwe medewerkers
Nieuwe werknemers die worden aangenomen bij Hollandia zullen wel volgens de nieuwe schaal worden betaald en dus is het mogelijk dat in de toekomst werknemers die dezelfde functie uitvoeren een ander salaris ontvangen.

Andere vakbondsbestuurder FNV Metaal
Bij FNV Metaal is er een wisseling van de wacht. Elsa heeft de afgelopen jaren de belangen behartigd van de FNV leden werkzaam bij Hollandia. Zij blijft werkzaam bij FNV, maar in een andere sector. Cem Lacin zal voortaan het aanspreekpunt zijn voor de FNV leden.

Heb je vragen over de nieuwsbrief? Laat het ons dan weten.

Namens FNV Metaal en CNV
Elsa van der Kraats en Diana Kraan

Downloads

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error