Compensatieregeling verschuiving datum salarisronde ASML

Na ieder jaar heb je een beoordelingsgesprek met jouw leidinggevende. Dit gesprek vindt plaats rond de maand februari. Afhankelijk van deze eindejaarsbeoordeling maak je kans op een individuele salarisverhoging die met terugwerkende kracht ingaat per 1 januari. ASML heeft het voornemen om de datum van deze individuele salarisverhoging te verschuiven van 1 januari naar 1 maart.

De voornaamste redenen die ASML daarvoor heeft, zijn:
  • Risico van onjuiste betalingen door (handmatige) correcties;
  • Met de snelle groei van ASML wordt de hoeveelheid handwerk alsmaar meer, dus meer risico’s;
  • Transacties in Q1 (inclusief overschrijvingen, organisatiewijzigingen, FTE-wijzigingen) blokkeren de uitvoering van de verhoging:
  • Het aantal vereiste (manuele) interventies brengt onze SOX-compliance in gevaar;
  • De toepassing met terugwerkende kracht van verhogingen van verdiensten en promoties is niet langer toekomstbestendig;
Het verschuiven van het moment van de jaarlijkse salarisronde heeft directe gevolgen voor de beloning van werknemers en behelst daarmee een aanpassing van een primaire arbeidsvoorwaarde waarop werknemers recht hebben op grond van de cao/arbeidsovereenkomst. Men “sleutelt” door zo’n verschuiving aan de netto contante waarde van het salaris.

Ter verduidelijking: door de salarisverhoging met 2 maanden te verschuiven, verlies jij die salarisverhoging over die twee maanden. Daarom is het nodig dat ASML en vakbonden, dit is immers het domein van vakbonden, een compensatieregeling afspreken.

Pensioen

Een dergelijk verschuiving van de salarisronde heeft verder invloed op arbeidsvoorwaarden, zoals onder andere het pensioen. De pensioengrondslag wordt vastgesteld per 1 januari van enig kalenderjaar, conform het reglement pensioenfonds Metalektro (PME). Door de verschuiving van de datum dient de pensioengrondslag opnieuw bepaald te worden per 1 maart. Daarvoor is een aparte afspraak gemaakt met het Pensioenfonds Metalektro (PME), zodat werknemers geen pensioenschade ondervinden.
ASML en CNV Vakmensen hebben hierover onderhandeld en zijn tot een compensatieregeling gekomen. Het principeakkoord behelst een compensatieregeling en een garantstelling pensioenregeling.
Op hoofdlijnen:
  • Voor medewerkers in SG 1-9 geldt een solidaire regeling. Iedereen, los van de uitkomst in eindejaarsbeoordeling of voor wie aan de 100% RSP zit, krijgt er in het transitiejaar (2023) 0,7% structureel bij. De salarissen en RSP 100 van de slarisschalen worden per 1 januari van het ingangsjaar (2023) verhoogd met 0,7%.
  • Voor medewerkers in SG 10-11 geldt het volgende. Vanwege de afwijkende beoordelingssystematiek is de uitkomst van de beoordeling bepalend voor de compensatie (2023). (zie toelichting)
Wij zijn van mening dat we hiermee een rechtvaardige compensatiereling hebben afgesproken die de toets der kritiek wel aan kan.
  • Zie voor de Engelstalige Nieuwsbrief bijlage 1 (See for the English Newsletter tand documents the attachment)
  • Zie voor de toelichting de bijlage.
  • Zie voor het bereikte principeakkoord in Nederlands de bijlage
  • Zie voor de uitvoeringsovereenkomst aanvullende regeling Pensioenfonds Metalektro (PME) de bijlage.

Het woord is aan de leden

Leden kunnen tot uiterlijk 10 november 12.00 uur hun stem uitbrengen. Klik hier voor het uitbrengen van jouw stem.

Ontvang je deze nieuwsbrief per post dan kan je je stem uitbrengen via de mail: secretariaat@cnvvakmensen.nl onder vermelding van M2211 0014. Hierin graag aangeven of je eens of oneens bent en waarom.

Arjan Huizinga
bestuurder CNV Vakmensen

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error