cao Metalektro stand van zaken

Na lang aandringen vanuit vakbondszijde is dan ook eindelijk per 1 juni 2019 het private deel van de WW en WGA (beter bekend als de reparatie van het 3e ww jaar) binnen de Metalektro gerepareerd!

Daarnaast zijn we druk bezig met de cao-teksten, de uitwerking van gemaakte afspraken en zijn we landelijk in actie voor een goed pensioen. De afgelopen tijd is er weer het één en ander gebeurd. Via deze nieuwsbrief willen wij jou hierover informeren.

Reparatie 3e WW jaar per 1 juni 2019
Vanwege aanpassingen in de wet, zijn de WW-uitkeringen in 2016 aangepast. Werknemers ontvangen hierdoor bij werkloosheid minder lang een uitkering (24 maanden, in plaats van 38 maanden). Dit probleem kunnen vakbonden en werkgeversorganisaties oplossen door met elkaar af te spreken dat het 3e ww jaar wordt gerepareerd. Als dit afgesproken is, ontvang je dus ook gewoon over het 3e WW jaar een WW-uitkering. Daarnaast wordt binnen deze afspraak ook een eventueel van toepassing zijnde WGA periode gerepareerd. Deze afspraken hebben wij met de werkgevers in de Metalektro gemaakt.
Je betaalt als werknemer de bijdrage hiervoor. De bijdrage (van 0,3% in 2019) wordt ingehouden op je brutoloon. De bijdrage voor de wettelijke WW wordt betaald door de werkgevers. Voor meer informatie, zie: https://www.caometalektro.nl/www.caometalektro.nl/3e-jaar-ww-metalektro

Ook de gesprekken over de reparatie van het 3e WW jaar en WGA waren niet eenvoudig. Als het aan vakbonden had gelegen, dan was deze afspraak veel eerder gemaakt. Maar de realiteit was anders. Uiteindelijk blijkt ook hier, dat de aanhouder wint, want ook deze afspraak is totstand gekomen dankzij betrokkenheid van jou als vakbondslid! 

Definitieve cao-teksten en uitwerking afspraken
Op dit moment zijn we druk in gesprek met de vertegenwoordiger van jouw werkgever, FME, om te kunnen komen tot het definitieve cao-boekje. Dit kan wat ons betreft niet snel genoeg, zodat werknemers en werkgevers weten waar ze aan toe zijn. Maar helaas is het nog niet zover. Wij blijven ons inzetten om ook dit op korte termijn te realiseren. Daarnaast willen vakbonden in het belang van de sector, zo snel mogelijk komen tot een verduidelijking van de gemaakte afspraken. Denk bijvoorbeeld aan het Generatiepact. Over de uitvoeringsafspraken van het Generatiepact zijn we nog steeds in gesprek met de FME. Wat ons betreft moet ook dit voor de zomer rond zijn, zodat werknemers zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van het Generatiepact. De gesprekken over de teksten verlopen echter moeizaam. Zodra alle teksten afgerond zijn, dan zullen wij jou daar uiteraard over informeren.

Kom op 29 mei in actie voor een goed pensioen!
Je krijgt het niet voor niets. Net zoals voor de cao Metalektro heeft ook een goede pensioenregeling actie nodig. Na maanden van praten met het kabinet en werkgevers zitten de onderhandelingen over een pensioenakkoord nog altijd muurvast. Het is duidelijk: dit kabinet komt pas in beweging als vakbondsleden de druk flink opschroeven. Kom daarom op 29 mei in actie samen met tal van sectoren. Tussen 11.00 en 13.00 uur worden er vier grote manifestaties gehouden in: Eindhoven (Ketelhuisplein), Groningen (Grote Markt), Den Haag (Koekamp) en Arnhem (Marktplein).

Kijk op www.cnvvakmensen.nl/pensioenactie en meld je vandaag nog aan!
Als je komt, zorgen wij voor een treinkaartje. Neem bij vragen anders contact op met je regionale vakbondsbestuurder.

Samen staan we sterk, voor jouw arbeidsvoorwaarden en toekomst!

Onderhandelingsdelegatie,
Loes Bezemer-Videler, bestuurder/l.bezemer@cnvvakmensen.nl
Piet Verburg, bestuurder/p.verburg@cnvvakmensen.nl