Cao Metalektro nieuws

Per 1 januari jongstleden zijn de jeugdlonen vervallen en per 1 februari geldt een loonsverhoging van 3% (basis cao).

Algemeen Verbindend Verklaring


Helaas is de cao nog niet algemeen verbindend verklaard door de overheid met uitzondering van de opleidingscao (A+O). Dit betekent dat werkgevers die geen lid zijn van FME, nog niet verplicht zijn om alle cao-wijzigingen door te voeren. Als jouw werkgever niet georganiseerd is bij FME zou je dat kunnen merken doordat er geen loonsverhoging wordt betaald. Als jij dat wilt, kunnen wij daarover in gesprek gaan met jouw werkgever maar dan moet je ons dat wel laten weten.

Strategische Agenda


FME en vakbonden hebben een aantal zaken op een rij gezet met de boodschap: "werk aan de winkel". Klik hier voor meer informatie over de strategische agenda.

Deze ‘strategische agenda’ is nodig met het oog op het ontwikkelen van gezamenlijke visie van werkgevers en werknemers in de Metalektro in plaats van te blijven hangen in conflicten (staking in-staking uit). Het idee hierachter is dat je door samenwerking in deze sector verder komt dan elkaar de tent uit te knokken. De uitdaging is nu om ook de ideeën daadwerkelijk handen en voeten te geven. Als lid zal je niet direct allerlei veranderingen merken, het gaat meer om effecten op termijn. Op korte termijn zou je mogen verwachten dat er een andere wind gaat waaien, ook aan de cao-tafel. Het is niet zo dat er een juridisch contract ligt, het gaat in dat opzichte nu om herstel van vertrouwen en dat is een mooie stap in de goede richting.

Eerder uittreden (RVU-regeling Metalektro)


Vanaf 1 januari 2022 kunnen er aanvragen worden gedaan, die (rekening houdend met aanvraagtermijn) op zijn vroegst zullen ingaan per 1 juli 2022. Lees hier alles over op onze website en www.rvumetalektro.nl Er zijn op dit moment al meer dan 150 aanvragen gedaan. Als je zelf belangstelling hebt om van de RVU-regeling gebruik te maken kan je ook bellen met het nummer op website 070 317 1980 of met ons uiteraard.

Nieuwe cao-boekjes


De nieuwe cao’s zijn digitaal beschikbaar via onze website. De cao-boekjes zelf zullen deze maand beschikbaar zijn. Laat het ons weten als jij ook een cao-boekje wil hebben via metaal@cnvvakmensen.nl Vermeld hierbij je naam en adres.

Spaarfonds


Afgesproken is dat de mogelijkheden voor een spaarfonds nader zullen worden uitgewerkt. Het idee daarbij is dat er 100 weken belastingvrij gespaard kunnen worden (zie ook pensioenakkoord). Omdat aan dergelijke constructie nogal wat haken en ogen zitten, zijn we daar nog niet uit en zullen wij jou hierover nog nader berichten.

Werktijden


Een andere cao-afspraak die gemaakt is, heeft te maken met het onderzoek naar werktijden. Vanuit werkgevers kwam het onderwerp ‘verlofstuwmeren’ als knelpunt op tafel en bij ons kwam het idee vandaan om 4 x 9 roosters op te pakken. Intussen is dit onderzoek gestart en verwachten wij jou eveneens binnenkort nader te berichten.

Overig


Met betrekking tot mantelzorg en carriérewendingen wordt eveneens volgens cao-afspraak een onderzoek gestart. Uitkomsten hiervan zullen samen met andere onderzoeksresultaten kunnen dienen als onderwerp voor het komende cao-overleg dat midden september 2022 zal aanvangen.

Planning


De planning om ons ‘huiswerk’ te maken (voorbereiding op het komende cao-overleg) tot aan de zomer in het kort:

  • 15 februari 2022: Dagelijks Bestuur landelijke kadergroep stelt concept cao-voorstellen vast.
  • 08 maart 2022: de cao-commissie (landelijke kaderleden Metalektro) stellen concept cao-voorstellen vast.
  • 24 maart 2022: de concept-voorstellen worden naar alle leden in de Metalektro verstuurd in de vorm van een enquête.
  • 03 mei 2022: Dagelijks Bestuur landelijke kadergroep stelt de concept cao-voorstellen vast aan de hand van de enquête-uitslag.
  • 07 juni 2022: de cao-commissie stelt de cao-voorstellen vast.
  • Vanaf 7 juni 2022 berichtgeving aan leden.

Dat betekent dat wij, inclusief het bekendheid geven aan onze nieuwe cao-voorstellen en mogelijk aanvullende discussies, ruim op tijd klaar zijn om met werkgevers en andere bonden aan de slag te gaan voor een nieuwe cao.

Wil je ook jouw mening kenbaar maken en/of meedoen met de bijeenkomsten ter voorbereiding op onze inzet. Meld je aan via a.bot@cnvvakmensen.nl

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Ga naar  onze website: www.cnvvakmensen.nl en log in om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw aan ons door: metaal@cnvvakmensen.nl

Voor informatie over de strategische agenda ga naar:
www.cnvvakmensen.nl/industrie/metalektro/cao-metalektro/nieuws/handen-ineen-voor-de-metalektro/ 

Mede namens CNV Vakmensen
Will Kroonen, Voorzitter landelijke cao-commissie Metalektro

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error