Update Vitrite

Op 5 september 2024 hebben we een bijeenkomst gehouden voor de medewerkers van Vitrite. Tijdens de bijeenkomst hebben we het gehad over de loonvordering, faillissementsaanvraag en het uitnodigen van iemand van het UWV die informatie kan geven over wat het faillissement voor jou betekent. 
De loonsommatie is ingesteld
Voor ieder lid is er gezamenlijk een loonsommatie ingesteld. Dat betekent dat Vitrite uiterlijk dinsdag 10 september de loonsom moet betalen. Als er niet betaald worden dan kunnen de volgende stappen ondernomen worden.

Faillissementsaanvraag
Als er niet gereageerd wordt op de loonsommatie en de lonen worden niet betaald, zijn jullie schuldeiser. Dat betekent dat er een faillissement aangevraagd kan worden. Tijdens de bijeenkomst op 5 september hebben we dit met elkaar besproken. Jullie hebben aangegeven dat jullie voor het aanvragen van het faillissement zijn. 
De stappen die binnen CNV genomen moeten worden zijn:

1. Medewerkers van het bedrijf moeten een vordering hebben op het bedrijf;
2. De termijn van de loonsommatie moet verstreken zijn;
3. De voorzitter van CNV moet akkoord zijn met het aanvragen van het faillissement.

Op dit moment zitten we in stap 2. Op woensdag 11 september is de termijn van de sommatiebrief verstreken. Dat betekent dat er vanaf die dag een faillissement kan worden aangevraagd. Er wordt geen stemming gehouden en ook een machtigingsformulier is niet van toepassing.

Wat heb ik van jou nodig
Voor het aanvragen van het faillissement, heb ik vóór woensdag 12 september de volgende zaken nodig:
- Arbeidsovereenkomst;

- Laatste drie loonstroken ( juni, juli, augustus);
- Kopie ID-bewijs.

Een groot deel van jullie heeft al de arbeidsovereenkomst en de laatste drie loonstroken opgestuurd, maar nog niet iederen. Voor iedereen geldt dat ik een kopie van jouw ID-bewijs nog nodig heb. Er wordt vertrouwelijk met jouw documenten omgegaan, mocht je je hier vragen over hebben dan kun je deze aan mij stellen.

Het UWV betaalt nog geen voorschotten uit
Het UWV betaalt op dit moment nog geen voorschotten uit. In de volgende situaties kan er een uitkering worden verstrekt door het UWV:

1. Het bedrijf is failliet, er is uitstel van betaling verleend ( surseance van betaling) of er is een schuldsaneringsregeling afgesproken. De rechter heeft hierover uitspraak gedaan en er is een curator aangesteld.

2. Er is een andere situatie waardoor medewerkers niet betaald worden:
- Het bedrijf is gesloten en er wordt niet meer doorgewerkt. Alle bedrijfsactiviteiten zijn definief gestopt;
- De volgende loonbetalingen kunnen niet voldaan worden;
- Alle werknemers zitten in dezelfde situatie;
- Alle schuldeisers worden niet meer betaald, zoals leveranciers en de verhuurder.

Het UWV onderzoekt dan of er aan alle voorwaarden wordt voldaan. Op dit moment voldoet Vitrite niet aan alle voorwaarden dus is het nog niet mogelijk om een voorschot aan te vragen. Mocht het zo zijn dat dit in de toekomst verandert, dan zou iedereen zich individueel kunnen melden bij het UWV.

Maak je collega lid!
Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar www.cnv.nl/werf-een-lid.

Meepraten en reageren
Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren, of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust!

Met vriendelijke groet,

Kathelijne van der Voort
Bestuurder CNV
06 41636856
k.vandervoort@cnv.nl