Moeizame onderhandeling bij Canon Production Printing Nederland

De onderhandelingen tussen CPPN en de vakbonden verlopen moeizaam. Dat heeft vooral te maken met de dispensatie die CPPN heeft. Het bedrijf valt eigenlijk onder de werkingssfeer van de cao Metalelektro. CPPN heeft al sinds jaar en dag vrijstelling op deze cao en kan daarom een eigen cao afspreken. Maar dat is niet meer zo vanzelfsprekend als het was.

Dispensatie
Om opnieuw dispensatie te krijgen moet de cao minstens gelijkwaardig zijn aan de cao Metalelektro. Aangezien de werkingssfeer van jullie bedrijf valt onder de cao Metalektro is alleen dispensatie mogelijk als op alle onderdelen, een gelijkwaardige dan wel een betere cao wordt afgesproken. Op onderdelen is de cao CPPN beter, maar bij een minimum cao mag je altijd afwijken ten gunste van de werknemers en daardoor ook onderscheidend zijn ten opzichte van andere bedrijven. In deze arbeidsmarkt is het goed dat het bedrijf zich kan onderscheiden.

Waar staan we nu?
Zoals al eerder gemeld zullen we op een aantal punten overeenstemming zullen bereiken. Maar er zijn ook een aantal punten waar we het nog niet over eens zijn. 

Loon
Om de lagere inkomens te steunen, willen wij als vakbonden, een solide basisverhoging van de lonen. De lagere inkomens voelen de stijgende kosten van levensonderhoud procentueel gezien veel harder dan de hogere inkomens.

De werkgever ziet de noodzaak van deze stap en is ook bereid om hierin stappen te zetten, met name voor de loongroepen t/m 14. De werkgever wil daarom een loonsverhoging van 3 % geven per 1 januari 2025 met een bodem van € 150,00. Dat betekent concreet dat iedereen minimaal een structurele maandelijkse loonsverhoging krijgt van € 150,00. 
De bodem die vakbonden in gedachten hebben ligt echt een stuk hoger. Op € 220,00 om precies te zijn. We willen echter ook niet het hele loongebouw uit zijn verband halen, zodat we akkoord zouden kunnen gaan met de door werkgever voorgestelde bodem. Daar tegenover staat dan wel dat we per 1 juli 2025 1,5 % en op 1 september 2025 1,5 % loonsverhoging willen. Hierdoor zou de loonsverhoging voor 18 maanden uitkomen op 6%, waarbij in de eerste 6 maanden nog de pensioenpremie-constructie (€ 60,00 per maand) van toepassing blijft.
Voor 2024 zijn vakbonden meegegaan in het verhaal van de werkgever dat het a) een lastig jaar is en b) er per 1 januari 2024 al 4 % loonsverhoging is afgesproken. We hebben wel aangegeven dat we dan wel in 2025 een fatsoenlijke loonsverhoging verwachten. Zeker ook omdat prijscompensatie door werkgever is afgewezen.

Werkgever heeft onderstaand bod van vakbonden naar het land der fabelen verwezen.

Datum

Vakbonden

Werkgever

1-7-2024

Stemmen in  met € 60,00 per maand pensioen-premie compensatie

€ 60,00 per maand pensioen-premie compensatie

1-1-2025

3% met een bodem van €150,00

3% met een bodem van €150,00

1-7-2025

1 juli 2025: 1,5%

1september 2025: 1,5%

1%

 

Generatiepact (80-90-100-regeling)
Ook het generatiepact is onderwerp van discussie. De werkgever stelt dat de demografische opbouw van de ploegenbezetting dusdanig is, dat er meer dan 33 % van de medewerkers op korte termijn gebruik kunnen maken van deze regeling. Dat is operationeel niet in te regelen. Wij doorzien de problematiek van de werkgever en zijn bereid om in de tijd mee te denken aan oplossingen. Hieronder een vergelijking tussen de cao Metalektro, werkgeversstandpunt en de inzet van de vakbonden.

Cao Metalektro

Vakbonden

Werkgever

Ploegendienst: vanaf 60 jr., salarisgrens € 70.000,00

Geen salarisgrens en voor ploegendienstmedewerkers vanaf 61 jr. per 1 januari 2025

Vanaf 60 jr. per 1 januari 2026

Opnemen in studie hoe naar 60,3 jr. te gaan voor medewerkers in de ploegendienst.
Salarisgrens kan discussie worden.

Overige medewerkers
vanaf 62 jr.,
Salarisgrens € 70.000,00

Overige medewerkers vanaf 62 jr. en geen salarisgrens

Vanaf 62 jr. Salarisgrens kan discussie worden.

 

Consignatiedienst
Over het belonen van de wachttijd hebben we besproken dat deze voor eenieder gelijkgetrokken zou worden en opgetrokken zou worden naar een minimum uurbedrag waarbij niemand erop achteruit zou gaan.

Overige onderwerpen
In de vorige nieuwsbrief gaven wij al aan dat er over andere onderwerpen ook al resultaten geboekt waren. Deze staan echter ter discussie, aangezien de werkgever zich nu over het totale pakket gaat beraden. De werkgever liet zelfs al doorschemeren misschien maar eens te moeten kijken naar de cao Metalektro. Dat kan altijd. De cao Metalelektro is een minimum-cao, hetgeen betekent dat er atlijd betere afspraken gemaakt kunnen worden. 

Hoe verder?
Zowel vakbonden als werkgever beraden zich over datgene wat er nu ligt. Op 22 mei aanstaande staat wederom een overleg gepland met werkgever en vakbonden. Wij informeren jullie graag welke afspraken er dan gemaakt zijn.

Vragen?
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Dat kan via jouw cao-pagina of per mail.

Met vriendelijke groet,
namens de onderhandelingsdelegatie,

Herman Kuijpers
kaderlid CNV

Ruud Hovelings
Bestuurder CNV
E: r.hovelings@cnv.nl
M: 06-81884556

Ed Leunissen
Bestuurder CNV
E: e.leunissen@cnv.nl
M: 06-29023284