Werkgevers aan zet: investeren in Metaaltechniek

Op dinsdag 21 mei zijn de gesprekken tussen CNV Vakmensen en de werkgevers in de Metaal en Techniek weer hervat. De werkgevers hebben uiterste serieus voorstellen gedaan.
Onze conclusie van weer een lange dag onderhandelen is dat er wel wat bewegingen zijn gemaakt, maar dat wat de werkgevers bieden nog altijd ver onder de maat is. En de kloof groot is. En dat waar 2018 een absoluut economisch topjaar is geweest voor het MK en het 1e kwartaal 2019 onverminderd goed is. Daarnaast een tekort aan vakmensen en instroom-jongeren in de techniek stagneren. De werkdruk in de bedrijven is hoog, vakmensen lopen het vuur uit hun (veiligheids)schoenen. Het is nu tijd om vakmensen een goede loonsverhoging te bieden, werkgevers investeer in je mensen! 

Op hoofdlijnen reactie van werkgevers
De werkgevers hebben aangegeven dat ze de leeftijdsgrenzen van ontziemaatregelen voor ouderen willen opschuiven. Het gaat om de leeftijdsgrenzen voor verplicht overwerk, demotie en extra leeftijdsvakantie. Het generatiepact willen de werkgevers op de huidige manier voortzetten. Een dubbele vrijwillige regeling dus. CNV Vakmensen wil van deze regeling een recht maken voor werknemers van 60 jaar en ouder. Werkgevers willen vasthouden aan de verslechteringen in de leeftijdsstaffel en de 55+ regeling bij overwerk.

Op tafel ligt ook de pensioenregeling. Onze pensioenregeling geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. In eerdere nieuwsbrieven schreven we dat de pensioenregeling PMT onder water staat. Dat wil zeggen dat er behoorlijk wat geld bij moet. Het geld dat vrijkomt als er vanaf 2021 voor de VPL-regeling niet meer betaald hoeft te worden, zou hier goed voor gebruikt kunnen worden. Wij zijn niet de enige die dat een goed idee vinden. Ook onze bestuursleden van pensioenfonds PMT vinden dat een verstandig plan. En het kan niet zo zijn dat werkgevers dat vrijgekomen geld zelf houden, de resultaten in de bedrijven top zijn en wij aan de pensioenregeling moeten sleutelen. Werkgevers kunnen nog geen concrete voorstellen hierop doen, terwijl wij dit super belangrijk vinden in relatie tot de af te spreken cao.

De werkgevers hebben ons eindelijk een loonbod gedaan in een looptijd van 24 maanden, van 1 juni 2019 tot en met 31 mei 2021:
  • Per 01-09-2019 : 3%
  • Per 01-01-2020 : 0,5%
  • Per 01-09-2020 : 2%
  • Per 01-01-2021 : 0,5% eenmalige uitkering voor degene die op 1 juli 2020 in dienst was.
Maar, de loonsverhoging hoeft niet toegepast te worden bij evident aantoonbaar disfunctioneren. Wat CNV Vakmensen betreft is dat nog ver onder de maat. Op dit moment is alleen al de inflatie meer dan 2,45%. Dat betekent dat werknemers met dit loonbod moeten inleveren op hun koopkracht. Wij willen een goede koopkrachtverbetering afspreken. Daarvoor zal er een beter loonbod moeten komen. Wel zijn we samen akkoord met het voorstel van het advies van de commissie jeugdlonen inzake aanpassing aan Wet Minimum Loon (WML) en invoering van nieuwe loontabel voor BBL-ers.De leerrekening willen de werkgevers niet. Wel zijn ze bereid om 1000 vouchers van 1500 euro beschikbaar te stellen.

Verder op 4 juni aanstaande
Aan het eind van de dag hebben werkgevers gevraagd om meer tijd. De kloof zal overbrugd moet worden. Vakbondsleden halen de kooltjes uit het vuur voor de ongeorganiseerde werknemers. Praat met je collega’s over je arbeidsvoorwaarden. Wij willen alles op alles zetten om aan de onderhandelingstafel tot die goede cao te komen. We gaan op 4 juni a.s. verder onderhandelen!

Je Achterban
Op je Achterban kan iedereen het hele cao-proces volgen. Je kunt actief meepraten en meedoen. Maak daar ook gebruik van. Jouw input en van al je collega's zorgen voor een waardevolle informatie voor onze onderhandelaars. https://www.jeachterban.nl/metaaltechniek/

29 mei 2019: Actie voor ons pensioen
Op 29 mei zijn er in het hele land pensioenacties en –stakingen in Groningen, Arnhem, Den Haag en Eindhoven. Werknemers in de Metaal en Techniek leggen ook voor 1 dag het werk neer. Zo maken we de regering duidelijk dat het ons menens is. Sluit aan bij duizenden actievoerders uit alle sectoren en doe mee! Wij hebben aan de werkgevers in de Metaal en Techniek gemeld dat we deze dag actie voeren. Dus ook jouw werkgever is op de hoogte. Het is niet verplicht om zelf te melden dat je staakt, maar het mag natuurlijk wel. Kijk voor meer informatie op https://www.cnvvakmensen.nl/diensten/pensioenacties-29-mei en meld je aan. Daar kun je ook terecht voor een gratis treinkaartje naar 1 van de 4 manifestaties. LAAT JE ZIEN !

CNV Vakmensen
Marco Hietkamp, cao-onderhandelaar