Stand van zaken onderhandelingen Carglass®

De cao-onderhandelingen bij Carglass® zijn nu echt op stoom gekomen. De eerste twee onderhandelingsronden (10 maart en 13 april) stonden vooral in het teken van uitwisseling van de cao-voorstellen en de toelichting daarop van alle partijen, waarbij ook stevig de discussie werd gevoerd.

Het overleg is constructief en de sfeer is goed. Partijen nemen elkaar heel serieus en dat is in de regel een goede basis om tot goede afspraken te komen.

In ons overleg van 13 april jl. werden al serieuze stappen voorwaarts gemaakt. Zo is er reeds zicht op een bedrijfs-AOW voor alle werknemers bij Carglass en wordt het generatiepact mogelijk een vastrecht in de cao (was een tijdelijk regeling). Echter zijn er nog wel hordes te nemen, zoals onder andere beloning en afspraken over arbeidstijden. We hebben pas een deal als we over alle onderwerpen een overeenstemming hebben bereikt en niet eerder.

Interne flex
Carglass is vooral gefocust op interne flexibiliteit, ten behoeve van behoud werkgelegenheid naar de toekomst. Daar staan wij als vakbonden niet geheel negatief tegenover als de werknemer daar maar de zeggenschap over heeft en er voldoende regelmogelijkheden voorhanden zijn. Zeggenschap over arbeid- en rusttijden is een groot goed en dienen in balans te zijn. De discussie wordt vooral gevoerd over de uitvoering van onder andere roostermatig werken en de verwevenheid van de jaaruren systematiek hierin. De Jaar Uren Systematiek (JUS) is geen onderwerp van gesprek. De JUS zit nu in de PILOT fase en zal pas later dit kalenderjaar aan de orde worden gesteld. Wel horen wij uiteraard graag jullie bevindingen nu de PILOT gaande is, zodat wij deze dan ook tijdig ter tafel kunnen brengen als het zover is.

Op 30 april gaan we verder met de onderhandelingen.

Namens de onderhandelingsdelegatie:
- Kaderleden CNV Vakmensen: Robert van der Zande en Rob van der Vlugt
- Bestuurders CNV Vakmensen: René Jongen en Jeroen Bruinsma j.bruinsma@cnvvakmensen.nl

René Jongen
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5120 2961
E. r.jongen@cnvvakmensen.nl