SER stelt vakbonden in het gelijk met uitspraak in zaak Pranger-Rosier

Vandaag ontvingen wij van de SER de uitspraak op de klacht bij de geschillencommissie.

In de uitspraak stelt de SER de vakbonden in het gelijk. Er is een klacht bij de SER ingediend omdat vakbonden van mening waren dat Pranger-Rosier en Unica in strijd hebben gehandeld met de CAO én met de SER-Fusie gedragsregels. Hierdoor konden de vakbonden de belangen van de werknemers van Pranger-Rosier niet goed behartigen. Zoals jullie weten waren Pranger-Rosier en Unica de mening toegedaan dat zij vakbonden (met één weekend) wél tijdig hadden geïnformeerd. Dit lieten zij ons onder andere weten met een stevige brief van hun advocaat. 

Einde aan het verschil van inzicht door uitspraak
Ondanks de verschillende gesprekken en brieven die Vakbonden hebben gestuurd aan Pranger-Rosier en Unica bleef er een verschil van inzicht over de vraag of vakbonden tijdig betrokken moeten worden bij overnames. Daar maakt de uitspraak van de SER een einde aan. De SER stelt Vakbonden in het gelijk dat het handelen van Unica en Pranger en Rosier nalatig én ernstig is.

Geen herhaling
Deze uitspraak doet recht aan de stem van alle huidige en toekomstige werknemers bij Unica en Pranger-Rosier en bevestigt dat zij zich aan de regels moeten houden en de positie van de verenigingen van werknemers (vakbonden) bij fusies moeten te erkennen. De SER waarschuwt zelfs dat het bij een volgende keer óók ernstig verwijtbaar kan zijn. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zo zegt de SER. Wij vertrouwen erop dat Unica en Pranger-Rosier niet in herhaling zullen vallen.

Hoe gaat het nu verder
Wij betreuren het dat deze uitspraak nodig was. Wij verwachten dat Unica en Pranger-Rosier in de toekomst wel ruimte laten voor de stem en het oordeel van de werknemers. En zich in het vervolg houden aan de wet en regelgeving. Jullie zijn het hart van het bedrijf. Dankzij jullie is Pranger-Rosier groot geworden. Jullie de ruimte geven je stem te laten horen, is dan toch wel het minste wat je kunt doen.

Uitnodiging voor een bak koffie
In dit traject zijn we heen en weer geslingerd tussen een prettig gesprek, zaten we soms dicht tegen een oplossing tot stevige brieven die naar ons zijn gestuurd en zijn er behoorlijke beschuldigen aan ons geadresseerd. Om ervoor te zorgen dat het contact genormaliseerd wordt nodigen wij de heer Mulder en mevrouw Sarels van Rijn uit voor een bak koffie.

De uitspraak van de SER kun je terug vinden in de bijlage. De SER zal de uitspraak binnenkort ook op haar website zetten. Mocht je nog vragen hebben dan horen wij dat graag.

Tristan Westra
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-48 45 68 54
E  t.westra@cnvvakmensen.nl

Downloads