Crisis-cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf

Op 19 november is er een resultaat afgesproken voor een crisiscao voor jullie. Dit hebben wij jullie in de vorige nieuwsbrief laten weten. Jullie eerste reacties op de nieuwsbrief zijn heel verschillend geweest. En heel begrijpelijk. Een crisis-cao wordt ook niet afgesproken met de hoop dat iedereen staat te juichen. Vakorganisaties verwachten ook geen staande ovaties voor het resultaat
Waarom we dan toch hiervoor hebben gekozen?
Soms moet je een keuze maken waarbij je recht probeert te doen aan de situatie waarin de gehele branche zich bevindt. Lastig wordt het wanneer niet iedereen in je eigen achterban zich daarin herkent. En toch moet je die keuze maken omdat je zelf wel een totaalbeeld hebt van alle bedrijven.

Ongeveer de helft van de bedrijven heeft een of meerdere overheidssubsidies aangevraagd. Hiermee kunnen bedrijven een deel van de loonkosten betalen. We hebben het dan over NOW1, NOW2 en NOW3.
Daarnaast zijn er bedrijven waar het goed mee gaat en soms zelfs heel goed.

Waarom is er niet gekozen om de cao uit te stellen met een jaar
Dit is een vraag die vaak wordt gesteld.
Wachten met een cao betekent geen loonsverhoging voor iedereen, dus ook voor de bedrijven waar het goed gaat. Daarnaast zou er geen sprake zijn van een generatiepact voor werknemers, die er voor het eerst gebruik van willen gaan maken. En juist over het generatiepact kregen we vaak de vraag of deze wel wordt voortgezet.
Reden voor vakorganisaties om te kijken naar een mogelijke oplossing die past in deze tijd. En wij vinden dat dit onderhandelingsresultaat die oplossing biedt.

In de bijlage vinden jullie de volledige tekst van het onderhandelingsresultaat.

Hieronder licht ik ieder punt nog kort toe.

Looptijd
Van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2022. Dit is een looptijd van 17 maanden. Als was gekozen voor een looptijd van 12 maanden dan starten de voorbereidingen voor de onderhandelingen voor de zomer van 2021. Op dit moment is de verwachting dat nog steeds een deel van de bedrijven het moeilijk heeft en je kunt verwachten dat werkgevers niet willen onderhandelen. Daarnaast zou er voor 12 maanden nog niet eens 1% loonsverhoging worden gegeven.

Beloning
Per 1 februari 2021 en per 1 januari 2022 wordt 1% structureel geboden.
Werkgever krijgen de mogelijkheid om te kiezen voor opschuiven van de verhogingen met 11 en 12 maanden. In ruil daarvoor krijgen medewerkers in 2021 twee crisisbestrijdingsdagen en in 2022 ook. Wanneer de werkgever kiest voor crisisbestrijdingsdagen betekent dat niet dat de loonsverhogingen van de baan zijn, maar dat ze later alsnog moeten worden betaald. Gaat het goed met een bedrijf dan gaan we er ook vanuit dat een werkgever kiest voor betaling van de structurele loonsverhoging.
Gaat het slecht met een bedrijf en hebben ze gebruik gemaakt van NOW2 en ook NOW3 dan hoeven zij de loonsverhoging van 1 februari 2021 niet te betalen. Blijkt echter dat zij ten onrechte gebruik hebben gemaakt van NOW2 en/of NOW3 dan moeten zij alsnog met terugwerkende kracht de loonsverhoging betalen.

Pensioen
De pensioenpremie wordt in 2021 en 2022 niet verhoogd.

Generatiepact
Deze regeling wordt een structurele cao-afspraak. Per 1 januari 2021 kan er weer gebruik van worden gemaakt.

Leerwerkplekken
Jongeren zijn de toekomst. Dit jaar merken we in alle sectoren, niet alleen bij jullie, dat er minder instroom is van jongeren op leerwerkplekken. Ook omdat een aantal werkgevers minder tot geen leerwerkplekken aanbieden. Zowel Bovag als vakorganisaties vinden het van belang dat jongeren instromen in jullie branche. Om dit te stimuleren krijgen werkgevers die 1ste jaars BBL-ers een werkplek aanbieden een financiële vergoeding. Deze vergoeding is voor de 4 RPT-dagen.

ADV-regeling
In de cao wordt in artikel 26 lid 2 uitgelegd op welke manier ADV kan worden toegepast in een bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door 1 dag vrij per vier weken zijn of iedere week 2 uur eerder naar huis. Of iedere week op een andere manier ingevuld. Dit allemaal in overleg tussen werkgever en werknemer.
Een werkgever kan er ook voor kiezen om een geheel andere invulling aan ADV te geven. Dit is te vinden in artikel 26, lid 2c. Dit heet vrije keuze. Dit moet in overleg met medezeggenschap.

Echter, we merken dat een paar werkgevers hier creatief mee omgaan, zodat er medewerkers zijn die geen ADV hebben. Maar nergens ligt wat vast en is ook medezeggenschap niet altijd meegenomen in de keuze.

In het onderhandelingsresultaat hebben we een aanscherping van deze vrije keuze gemaakt. Als een werkgever wil kiezen voor deze vrije keuze dan moeten ze altijd in overleg met medezeggenschap of vakorganisaties. Komen zij tot een voorstel dan moet deze worden voorgelegd aan alle medewerkers en die moeten hun stem uitbrengen. Vervolgens wordt de keuze op papier gezet en ondertekend door zowel werkgever als medezeggenschap /vakorganisaties. Dit voorstel wordt vervolgens ingediend bij de Bedrijfsraad. Dan is voor iedereen helder wat er gebeurt met ADV.

Maakt een werkgever nu al gebruik van een eigen invulling van ADV, dan heeft de werkgever tot 1 november 2021 de tijd om deze eigen invulling alsnog volgens de nieuwe afspraken vast te leggen.

Ketenbepaling
In de cao is nu vastgelegd dat een werkgever maximaal 3 tijdelijke contracten mag afsluiten voor maximaal 24 maanden. Vanaf nu zal de wetgeving worden gevolgd en hierin is opgenomen dat de werkgever drie tijdelijke contracten binnen 36 maanden mag afsluiten.

Vervroeg met pensioen (RVU regeling)
In het pensioenakkoord is aangegeven dat het tijdelijk mogelijk is om 3 jaar voorafgaand aan de AOW-gerechtigde leeftijd te kunnen stoppen met werken. Hiervoor krijgt een werknemer dan 21.200 euro per jaar mee. Zij krijgen dan maandelijks een bedrag op hun rekening.
Werkgevers en vakorganisaties vinden het van belang dat werknemers erop kunnen rekenen dat zij ook betaald worden tot aan hun pensioen. Tenslotte ben je uit dienst. Stel een werkgever gaat failliet in de drie jaar dat je stopt. Je wilt dan toch dat je maandelijks betaald krijgt tot je AOW.

Om dit te waarborgen wordt een aparte cao afgesloten waarin onder andere wordt opgenomen:
  • De functies die voor deze regeling in aanmerking komen, de zogenoemde zware beroepen.
  • Een werknemer moet minimaal 5 jaar in betreffende functie werkzaam zijn.
  • De financiering voor deze regeling en de instantie die de betalingen zal uitvoeren.
  • Hier zitten wat spelregels aan vast, waardoor het niet meteen op 1 januari klaar kan zijn. De intentie is om uiterlijk 1 juli 2021 de eerste werknemers daadwerkelijk met deze regeling te laten stoppen met werken.
  • De cao heeft een looptijd van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025. De maximale termijn dat een cao kan worden afgesloten. Iedereen die uiterlijk 31 december 2022 drie jaar voor zijn of haar AOW zit en een functie heeft die onder deze regeling valt, kan aanspraak maken op deze regeling.
De intentie is om in 2022 een nieuwe cao af te sluiten waarmee medewerkers, die uiterlijk 31 december 2025 drie jaar voorafgaand aan hun aow zitten, ook gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Vanaf 1 januari 2026 stopt deze regeling voor nieuwe aanvragen.

Zoals bij ieder resultaat vraag ik jullie om te stemmen. KLIK HIER OM TE STEMMEN
Jullie kunnen dit tot uiterlijk 16 december doen.

Op Je achterban (www.jeachterban.nl/motorvoertuigen) kun je de stemming ook terugvinden en kun je een verdere toelichting vragen op de onderwerpen uit de afspraken, je verdere vragen stellen en je reacties geven. GA NAAR JE ACHTERBAN EN GEEF JE MENING EN STEL JE VRAGEN

Ook kun je per mail of whatsapp om een telichting vragen. Is er behoefte aan uitleg op het bedrijf, tijdens een pauze (mits coronaproof natuurlijk) dan kan dat ook geregeld worden.

Henk Trompetter, delegatielid CNV Vakmensen
Nicole Engmann-van Eijbergen, bestuurder CNV Vakmensen
E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl
M 06 5160 1989

Downloads