Aanpassing beloningssytematiek en functiehuis bij Cwd

Wij hebben van Cwd begrepen dat zij het plan hebben om aanpassingen te doen aan de beloningssystematiek en aan het functiehuis. Wij kennen de inhoud van die plannen niet. Dat heeft ook weinig zin als vakbonden daarin geen gesprekspartner zullen zijn.
Wij hebben Cwd wel verteld dat wij vinden dat wij wat over de aanpassing van de beloningssytematiek te zeggen hebben. Wat ons betreft zijn het primaire arbeidsvoorwaarden en daar behoren afspraken over te worden gemaakt met de vakbonden. Voor het functiehuis ligt dat wellicht wat anders, maar ook daar kan een verandering van functie (wat in dit geval waarschijnlijk gevolgen kan hebben voor de waardering van de functie) gevolgen hebben. Valt je functie ineens in een lagere salarisgroep, wat zijn dan de financiele consequenties? 
Cwd wilde daarover maar met één partij afspraken maken, dat is of de OR, of de vakbonden. Het was wel duidelijk waar de voorkeur ligt, namelijk afspraken maken met de OR. 
Dat verwondert mij niets, want doorgaans onderhandelt een bedrijf liever met de OR dan met de vakbonden.

Wij hebben wel aan de OR voorgesteld om gezamenlijk op te trekken. Dat houdt wat ons betreft in dat we gelijkwaardig gesprekspartner willen zijn. Dat is wat anders dan een adviesrol. Cwd kan wel één onderhandelingspartner willen, maar als we als OR en bonden gezamenlijk willen optrekken, dan is dat ook een sterk signaal en ons inziens kan Cwd daar niet snel omheen.
Waarschijnlijk kunnen we elkaar versterken en dat hoeft zeker geen vertraging in de besluitvorming te betekenen.
Tenslotte heeft het als voordeel, dat we een mogelijk resultaat aan jullie als leden moeten voorleggen en dat betekent voor het bedrijf dat er sprake is van een aanzienlijk beter draagvlak.

Helaas is de Ondernemingsraad niet meegegaan in ons voorstel om gezamenlijk op te trekken. Dat betekent dat de OR formele afspraken met Cwd gaat maken en niet wij. Wij vinden dat jammer. We hadden elkaar kunnen versterken en Cwd had een beter gedragen resultaat kunnen verkrijgen, goedgekeurd door de leden. Hoe de OR ruggespraak gaat houden met de achterban, weten wij niet, dat bepalen zij zelf.

Mochten de afspraken gemaakt door de OR negatief voor u uitvallen, dan kunt u contact opnemen met mij. Wij kunnen dan in ieder geval nagaan of de besluiten rechstgeldig tot stand zijn gekomen.

Vooralsnog gaan we ervan uit dat de OR goede afspraken zal maken, maar we betreuren het dat we niet gezamenlijk kunnen optrekken.

Evert Jan van de Mheen
vakgroepbestuurder