Installatietechniek: Arbocatalogus ArboTechniek

Hierbij de primeur voor een allereerste echte nieuwsbrief vanuit CNV Vakmensen omtrent de Arbocatalogus "ArboTechniek". Wij vragen ook hier naar leden die willen meedenken en meepraten over dit thema, doet u mee?

Gezond en veilig werken is elke dag van groot belang
Binnen de Installatie- en Isolatie branche is daarom ArboTechniek opgericht. ArboTechniek is het samenwerkingsverband tussen de vakbonden, de werkgeversorganisaties en WIJ Techniek om ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Omdat de vakbonden het belangrijk vinden om goed met jullie over veilig en gezond werken te communiceren starten we met een (korte) nieuwsbrief met actuele thema’s. In deze nieuwsbrief stellen de contactpersonen vanuit de FNV en CNV zich voor, doen we een korte terugblik wat er zoal de afgelopen periode is gedaan en doen we een oproep voor leden die met ons mee willen denken. Wie zijn wij dan.

Stijn de Geus
Ik werk als teamleider/bestuurder bij FNV Metaal. In 2019 heb ik Jan Meeder opgevolgd bij ArboTechniek. Veilig en gezond werken vind ik enorm belangrijk. Maar wat zeker zo belangrijk is is dat we jullie ervaringen horen en meenemen naar de diverse overleggen. Wij zijn tenslotte jullie vertegenwoordiger.

Gerard van Dijk
Ik ben werkzaam als vakbondsbestuurder bij CNV vakmensen sinds 2000. Veilig en gezond werken maakt al lang deel uit van mijn interesse. Sinds 2002 ben ik betrokken bij het Arbo convenant en later de Arbo-catalogus onder andere bij de installatie- en isolatietechniek. Samen met de kaderleden hebben we stap voor stap deze catalogus opgebouwd, vanaf werken in kruipruimtes tot werken zonder spanning. Ik herinner me nog heel goed de film “Joost” van de inspectie SZW (over de gevaren van asbest) die wij samen met hen gemaakt hebben, nog steeds een aanrader (op YouTube te vinden). Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op.

Terugblik op wat reeds is gedaan
Meedenken en praten over de allereerste teksten zoals werken in kruipruimtes en werken zonder spanning. Nagaan wat in de praktijk kan werken en wat te theoretisch is. Wij spraken ook over fysieke belasting, zoals het naar boven sjouwen van een cv-ketel, die vaak te zwaar is om door een man/vrouw te tillen. We hebben zelfs met elkaar geprobeerd een traploper (een soort robot) te laten ontwikkelen hiervoor. Later kwam het werken op hoogte opnieuw terug, meer actueel bij het plaatsen van zonnepanelen op de daken van woningen en kantoren. Als kaderleden hebben jullie vaak een nuttige bijdrage gehad om teksten na te lezen en te corrigeren naar de praktijk. Ook hebben we zinvolle cursusdagen gehad met rollenspel om na te bootsen hoe weerbarstig de praktijk soms kan zijn voor een dienstverlenend beroep als jullie hebben.







Gezocht: kritische dwarskijkers

ArboTechniek is op zoek naar vakmensen in de technische installatie- en isolatiebranches om bij te dragen aan een uniek project op gebied van veilig en gezond werken. Ben jij als leidinggevende, monteur, HR-medewerker of in welke rol dan ook werkzaam in onze branche? Dan kom je in aanmerking om mee te doen!

App en platform
ArboTechniek is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe veiligheidsapp gericht op veilig en gezond werken. Het globale ontwerp dat er nu al ligt wordt binnenkort verder uitgewerkt en gevuld met allerlei soorten informatie. Daarnaast wordt het Toolboxplatform, dat al enige jaren bestaat, geüpdatet en voorzien van nieuwe onderwerpen. Beide instrumenten zijn bedoeld om vakmensen te ondersteunen om nóg veiliger en gezonde te werken. De ontwikkeling is in volle gang. Maar daar hebben we jouw hulp wél bij nodig.

Vóór en ván de branche
Doelstelling voor deze projecten: veilig en gezond werken in de installatie- en isolatiebranche stimuleren door goede, bruikbare en informatieve producten beschikbaar te stellen. De app en het Toolboxplatform zijn bedoeld vóór de branche, maar vooral ook ván de branche. Daarom zijn we heel benieuwd naar jouw kennis en ervaring, of je nu als monteur, leidinggevende, HR-medewerker of in een andere rol werkt in de installatie- en isolatiebranche. Kijk eens op de website voor een indruk: www.arbotechniek.nl

Wat jij kunt doen
Je kunt bijdragen aan de ontwikkeling van de app en het platform door het ontwerp, de teksten en de video’s te beoordelen. Daarnaast horen we graag hoe de werkhandelingen die jij toepast zich verhouden tot arborisico’s. De informatie die je gaat beoordelen ontvang je per mail. In deze mails stellen we je telkens gerichte vragen. Als het nodig is zullen we ook telefonisch contact met je hebben. Je bent er niet veel tijd aan kwijt: ongeveer een half uurtje per keer. De beoordeling van de informatie in de app en op het Toolboxplatform vindt plaats tussen december 2020 en maart 2021. Mocht je nu twijfelen of het werkelijk wat voor je is, laat het mij weten.

Gerard van Dijk
bestuurder CNV Vakmensen
M : 06 - 2060 1819
E : g.vandijk@cnvvakmensen.nl


Downloads