Acties voor betere cao Metaal en Techniek gaan nog steeds door

De stakingen in de Metaal en Techniek-sector zijn nog steeds in volle gang. Twee maanden geleden liepen gesprekken tussen bonden en werkgevers over een nieuwe cao vast. Sindsdien legden jij en je collega’s tijdens 20 regionale acties het werk 24 uur neer. Vanuit werkgevers blijft het echter nog steeds stil. Dus gaan we door. Binnenkort gaan we 48 uur staken. Houd je mailbox in de gaten.

De afgelopen 2 maanden is er veel gebeurd rond jouw cao. Tijdens alle 20 regionale acties was de opkomst groter dan verwacht. De inzet van alle leden, kaderleden en nieuwe leden was fantastisch. Tijdens meerdere bijeenkomsten gaf ik aan dat we klaar zijn met het eindbod van de werkgevers: genoeg is genoeg!

Hoe zit het ook alweer?

CNV vindt dat, na 4 onderhandelingsrondes, het gat tussen wat werkgevers bieden en wat wij willen onoverbrugbaar is. Gezien de inflatie en jullie loonontwikkeling in de vorige cao vragen we om 12,5% loonsverhoging voor één jaar. Met dat percentage houd je ongeveer gelijke tred met de inflatie.
Werkgevers bieden echter veel minder, namelijk 7% per 1 juli 2024, €50 per 1 april 2025 en 0,75%. per 1 januari 2026. En dat voor een cao van 22 maanden. Dat komt neer op minder dan 5% per jaar en zou betekenen dat je er flink aan koopkracht op achteruit gaat. Dit is onacceptabel. Jij en je collega's verdienen een eerlijke en fatsoenlijke cao.

Prettig werkklimaat is ook belangrijk

Nu vinden we niet alleen loon belangrijk. Ook andere arbeidsvoorwaarden dragen bij aan een prettig werkklimaat. En dat is hard nodig om iedereen te behouden en nieuwe mensen te werven om zo de tekorten aan personeel terug te dringen. Denk aan een structurele regeling om vervroegd uit te treden, aan betaald ouderschapsverlof bij geboorte, aan vrij op 5 mei, etc. Maar ook hier willen werkgevers niks van weten en ook hierom komen we in actie. De sector moet aantrekkelijker worden, voor jong én oud. Alleen dan kunnen we het personeelstekort repareren en jouw werkdruk verlagen.

Wat gaan we vanaf nu doen?

Afgelopen weken waren zeer succesvol. In alle regio’s waren veel meer stakers dan verwacht en daarom gaan we ermee door. Binnenkort schalen we zelfs op naar 48-uurs acties. Net zolang tot de werkgevers wél fatsoenlijke cao-afspraken willen maken. Het is onbestaanbaar dat er ondanks de massale protesten bij hen nog steeds geen lampje gaat branden. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen gehoor blijven geven aan de oproepen van de vakbonden. Alleen samen krijgen we die goede cao voor elkaar! Houd je mail daarom in de gaten.

De groeten met je eindbod

Ik vind het een eer om namens jou aan de cao-tafel plaats te mogen nemen. Wel zijn er nog veel collega’s geen lid. CNV heeft daarom ansichtkaarten ontwikkeld, met het oog op de aankomende zomervakantie. De boodschap is simpel: ‘De groeten met je eindbod’. Bestel deze kaarten (gratis). Stuur een mail met adresgegevens naar actiemt@cnv.nl deel ze uit en maak vervolgens je collega lid. Jij maar ook het nieuwe lid maakt bovendien kans op een mooie JBL-speaker die je mee kunt nemen op vakantie. Je kunt ook een poster (‘De groeten met je eindbod’) bestellen. Hang deze bijvoorbeeld op bij het koffieapparaat of leg hem in de kantine om zo de cao onder de aandacht te brengen. Stuur ook hiervoor een mail met naam en adresgegevens naar actiemt@cnv.nl 

Cao online

Je kunt het hele cao-traject ook online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf zo altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao. Klik hier voor de cao-pagina
Heb jij deze nieuwsbrief per post ontvangen dan hebben wij geen email adres van jou. Wil je liever digitaal (en dus sneller) op de hoogte worden gehouden? stuur dan een mail naar actiemt@cnv.nl met vermelding van jouw naam, relatienummer, postcode en huisnummer. Wij passen het graag voor je aan. 

Johann Honders
Onderhandelaar CNV
M: 06 30 20 51 36
E: j.honders@cnv.nl


 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error