Cao-onderhandelingsronde met Bovag

Op maandag 12 oktober zitten we voor het eerst weer met de Bovag aan de tafel om te spreken over jouw nieuwe cao. In de voorbereiding wilden we bij jullie langs komen om informatie op te halen. Echter, Covid-19, haalde een streep door dit voornemen. Maar een voorstellenbrief maken zonder inbreng van de leden hoort niet bij CNV Vakmensen. Via een viertal enquêtes hebben jullie vervolgens input kunnen geven. Samen met de cao-commissie hebben we op basis van jullie antwoorden een cao-voorstellenbrief van CNV Vakmensen kunnen opstellen. Dank voor jullie reacties.
Covid-19 heeft in de eerste helft van dit jaar en nog steeds een grote impact in Nederland. We weten ook nog niet hoe dit gaat eindigen. Ook in jullie sectoren ontkom je niet aan het effect van dit virus, hoewel het wel verschillend zal worden ervaren. Werk je bijvoorbeeld in een tweewielerbedrijf dan is de kans groot dat er een positief effect te zien is. Werk je in een motorvoertuigenbedrijf dan ziet het er heel anders uit. Wellicht werk je bij een vestiging die wordt gesloten of is overgenomen of waar afscheid wordt genomen van collega’s.

En in die situatie moeten wij gaan praten over loonsverhogingen.

In de enquête hebben jullie gereageerd op de vraag welke loonsverhoging jullie reëel zou vinden om te ontvangen. Er waren uitschieters naar beneden, zoals bijvoorbeeld 1%, maar ook uitschieters naar boven zoals bijvoorbeeld 5% of meer. De meesten zaten rond de 2,5-3%.

Voor de cao-commissie en mijzelf de uitdaging om te komen tot een loonvraag. Jullie weten dat, wanneer er een loonvraag van 3% wordt opgenomen in de voorstellenbrief, de kans groot is dat je lager uitkomt dan de 3%. Een loonvraag is dan ook altijd wat hoger dan het percentage waar je op uit wilt komen.

Samen met de cao-commissie hebben we dan ook besloten om toch 5% op te nemen in de voorstellenbrief. We willen echter ook rekening houden met de bedrijven waar het momenteel niet goed gaat en die bijvoorbeeld al meerdere subsidieregelingen hebben aangevraagd om overeind te kunnen blijven. Hiervoor kan gedacht worden aan een alternatieve oplossing in de vorm van crisis-strijdingsdagen in plaats van een loonsverhoging gedurende een jaar. Maar mocht het zover komen dan kom ik eerst bij de leden terug.

We zijn benieuwd naar de voorstellen van de Bovag. Die hebben we nog niet gekregen. Zodra deze bekend zijn, zullen we jullie informeren. Bijgaand treffen jullie de cao-voorstellenbrief van CNV Vakmensen.


Mede namens Henk Trompetter, kaderlid cao-commissie
Nicole Engmann-van Eijbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl
M 06 5160 1989

 

 

Downloads