Vakantie bij SRI en het coronavirus

Jullie hebben onlangs informatie gekregen van SRI over vakantie en het coronavirus.

De directie en MT van SRI, schrijft in een memo/brief, dat als je op vakantie gaat en je tijdens of na de vakantie besmet raakt en/of verplicht in quarantaine moet, dit ten koste gaat van je vakantie tegoed.

Mogelijk onbedoeld, is de informatie vanuit SRI onvolledig en niet juist. Met deze nieuwsbrief informeren wij jullie over je rechten en de zienswijze vanuit vakbonden bij vakantie en coronavirus. Een kopie sturen wij naar de directie.

Mag SRI de dagen van verplichtte quarantaine, na bezoek aan een code oranje of rood gebied inhouden op je vakantietegoed?

Als je reist naar een land dat al code oranje of zelfs code rood als reisadvies heeft, dan weet je al dat je bij thuiskomst in quarantaine moet. Dat is immers het dringende advies van de overheid. De oorzaak voor het feit dat je 2 weken na thuiskomst niet kan werken, is dan jouw risico. Dit houdt in dat je geen recht op loon hebt, tenzij thuiswerken een optie is of het opnemen van vakantiedagen.

Het opnemen van vakantiedagen kan trouwens niet door je werkgever worden opgelegd, maar moet in samenspraak tussen werkgever en werknemer worden overeengekomen. Een onbetaalde periode behoort bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden.

Reizen bij code groen betekent veilig en bij code geel betekent het verantwoord reizen. Quarantaine is dan geen dringend advies van de overheid bij thuiskomst. Heeft een land eerst code geel als reisadvies, maar tijdens jouw vakantie springt het op oranje, dan vinden zowel de vakbonden als de werkgeversvereniging AWVN, dat quarantainedagen voor rekening van de werkgever komen. Het is een gezamenlijk standpunt, maar mocht het toch tot een rechtszaak komen dan weten we nog niet hoe een rechter zal oordelen over doorbetaling van deze quarantainedagen.

Wat nu als je ziek wordt?

Als je ziek wordt, moet je werkgever je loon doorbetalen. Ongeacht de kleur code van het land.

Je krijgt je loon alléén niét doorbetaald als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Dat betekent dat jouw werkgever moet aantonen dat jij opzettelijk of bewust roekeloos hebt gehandeld. Dat is zeer moeilijk te bewijzen. Rechters zijn namelijk erg streng in de beoordeling of er sprake is van opzet of roekeloosheid.

Jouw werkgever kan dus niet vooraf zeggen dat je loon tijdens ziekte niet doorbetaald wordt. Het gaat om de vraag: Wat heb je als werknemer zelf gedaan om besmetting te voorkomen? En om de vraag: Was er in de regio waar jij op vakantie ging een verhoogd risico op besmetting?

Het standpunt en veel verdere informatie van CNV is te vinden in onze  FAQ: https://www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus#verlof-coronavirus

Rest mij jullie een fijne en zorgeloze vakantie te wensen. Heb je nog vragen neem dan gerust contact met mij op.

Met vriendelijke groet,

Mede namens Wilma Nieveen van FNV,                     

 

Tristan Westra, bestuurder CNV Vakmensen
E: t.westra@cnvvakmensen.nl
M: +316 4845 6854