Onderhandelingsresultaat Transitieplan Grafimedia

Vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt met werkgevers over een Transitieplan naar het nieuwe pensioenstelsel voor het pensioenfonds PGB/Grafimedia. We leggen dit bereikte onderhandelingsresultaat ter stemming aan jou als deelnemer in het Grafimedia pensioenfonds voor.

In de afgelopen jaren is besloten over te gaan naar een nieuw pensioenstelsel. Dit was nodig omdat het oude stelsel niet meer voldeed en daarin beloftes leken te worden gedaan die niet waargemaakt konden worden. Daarom is men gaan studeren op een nieuw stelsel en zijn daar vorig jaar de laatste politieke besluiten over genomen. Maar nu moet gezorgd worden dat er goed en zorgvuldig wordt overgegaan van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel in een Transitieplan. De vakbonden zijn samen met werkgevers met de voorbereiding hiervan al ruim 2 jaar bezig en dit heeft nu uiteindelijk geleid tot een onderhandelingsresultaat over dat Transitieplan voor jouw pensioenfonds Grafimedia. Natuurlijk kunnen we hier pas definitief afspraken over maken als onze leden daarmee akkoord gaan.

Belangrijkste afspraken

De nieuwe pensioenwet gaat niet meer uit van een toezegging op het moment dat je met pensioen gaat (die helaas de laatste jaren vaak niet waargemaakt kon worden doordat grote buffers moesten worden aangehouden en aan strenge regels moest worden voldaan), maar van de premie en het rendement daarop gedurende de periode waarin je opbouwt. De vakbonden hebben nu dusdanig afspraken gemaakt dat veel risico’s collectief worden opgevangen en de gelden in het nieuwe stelsel eerlijk worden verdeeld. Wat zijn de belangrijkste afspraken?

  • Collectief ‘invaren’ (meenemen) van opgebouwde rechten;
  • Compensatie afschaffen doorsneepremie als de dekkingsgraad het toelaat;
  • Betere regeling voor premievoortzetting bij arbeidsongeschiktheid;
  • Goed nabestaandenpensioen voor weduwen/weduwnaars en wezen;
  • Gelijkblijvende premie van 22,7%. De verdeling tussen het werkgeversdeel en het werknemersdeel blijft gelijk.

Verder blijven gelukkig ook veel dingen hetzelfde. Deze afspraken zijn gemaakt voor 5 jaar. Als je de details wilt lezen, kun je in de bijlagen het onderhandelingsresultaat en ook het volledige Transitieplan lezen.

Wat vinden we ervan: positief advies

CNV vindt dat er een goed resultaat ligt. Als we het afzetten tegen de inzet hebben we veel punten binnengehaald en zijn we vooral blij dat we solidariteit hebben kunnen brengen in de nieuwe regeling. Ook het nabestaandenpensioen is nagenoeg gelijk (wezenpensioen is zelfs beter), en geldt voor alle deelnemers, ongeacht lengte dienstverband. Voor de huidige deelnemers geldt bovendien zogenaamde eerbiedigende werking, dat wil zeggen dat de nabestaanden recht houden op het tot 1 januari 2027 opgebouwde nabestaandenpensioen, naast de nieuwe regeling.
Verder blijft de regeling gelijk of is die zelfs beter. We leggen het onderhandelingsresultaat daarom met een positief advies aan jullie voor: we adviseren je dus ermee in te stemmen.

Leden beslissen

Natuurlijk is het laatste woord aan jullie. Uiteindelijk kunnen we alleen een akkoord sluiten als jullie als leden daarmee instemmen. We zien je stem graag tegemoet. CNV-leden krijgen separaat de stemmogelijkheid toegestuurd. Stemmen kan uiterlijk 11 juli 2024.

Peter Bloemendaal, bestuurder CNV
M 06 2047 1887
p.bloemendaal@cnv.nl 

Downloads