Eindbod werkgevers Grafimedia

Afgelopen dinsdag was de ledenraad van de KVGO. Tijdens deze ledenraad hebben werkgevers, zoals men al eerder had aangegeven, formeel een eindbod vastgesteld. Dit eindbod hebben wij als vakbonden ontvangen. Dit eindbod tref je in de bijlage aan.

Het eindbod van werkgevers op hoofdlijnen:
Looptijd
Een looptijd van de nieuwe cao van 24 maanden, van 1 april 2024 tot en met 31 maart 2026.

Loonsverhoging
Gedurende de looptijd van de cao worden de feitelijke uurlonen, d.w.z. de vast overeengekomen bruto uurlonen, verhoogd en wel als volgt:
- Per 1 juli 2024 met 6%;
- Per 1 juli 2025 met 4%.

Bedrijven die de loonsverhoging van 1 juli 2024 financieel niet kunnen dragen krijgen eenmalig de gelegenheid om deze loonsverhoging deels in vakantiedagen om te zetten. Dit betekent dat werknemers die bij deze bedrijven werken in 2024 1 dag extra vakantie krijgen en dat deze werkgever op 1 juli 2024 in plaats van 6% loonsverhoging, 5% loonsverhoging zal betalen. Op 1 januari 2025 wordt deze 1% te gelde gemaakt. De extra vakantiedag wordt in 2025 niet meer toegekend.

Teleurstellend!
Ondanks onze inspanningen om de werkgevers op andere gedachten te brengen, is het eindbod weinig verbeterd ten opzichte van het eerdere voorstel van werkgevers van 10% in 27 maanden. Erg teleurstellend! Het eindbod is volgens werkgevers het maximale wat men jullie dan ook te bieden heeft. Werkgevers spreken zelfs van een “historisch” hoog loonbod. Kijkend naar de looptijd van 24 maanden en de 10% in totaal die men jullie te bieden heeft is de werkelijkheid dat de inflatieachterstand van de afgelopen jaren niet wordt ingelopen. Een koopkrachtverbetering is dan ook totaal niet aan de orde. 

Als bonden hebben wij een bod gedaan dat is gebaseerd op minimale reparatie van jullie koopkracht en nog wat extra koopkrachtverbetering. Want als we naar de koopkracht kijken van de afgelopen periode, sinds de laatste cao, is er keihard door jullie ingeleverd.

Een teleurstellend eindbod dat wij dan ook niet anders dan met een negatief stemadvies aan de leden ter stemming voorleggen
Aan het begin van volgende week ontvangen jullie informatie hoe er gestemd kan worden. Wijst een meerderheid van de leden dit eindbod af, dan gaan we ons beraden op vervolgstappen. Acties liggen daarbij voor de hand. We hebben jullie inzet hierin hard nodig. Wij vragen dan ook aan jullie, als werknemers van de sector, om betrokken te zijn bij dit cao-proces. Het gaat immers om jullie arbeidsvoorwaarden. Laat van je horen!

Word lid en stem mee over je cao!
Tijdelijke actie: de eerste 6 maanden voor € 24. Dit is slechts € 4 per maand. Zo gaan we in 2024 samen sterker door. Voor meer informatie: https://www.cnv.nl/lid-worden/

Met vriendelijke groet,
Ook namens Jos Cohen (FNV) en Gerard van der Lit (De Unie),

Laura Vermeulen (bestuurder CNV)
E: l.vermeulen@cnv.nl






Downloads