Sluiting gistfabriek Delft dsm-firmenich

Je bent vandaag door je werkgever geïnformeerd over de verkoop van de gistdivisie aan het Franse Lesaffre. Maar vooral de sluiting van de Gist Extract fabriek in Delft komt hard aan. Daardoor verliezen volgens de plannen ruim 150 mensen hun baan.

Lesaffre neemt uiteindelijk 21 Nederlandse werknemers mee over. Het productiepersoneel dus niet. De fabriek in Delft is volgens dsm-firmenich niet meer rendabel te maken. Dat is voor ons een teleurstelling. Al jaren heeft CNV aangedrongen op investeringen in de fabriek omdat er heel veel storingen waren. Ook waren er te weinig werknemers om veilig de diensten te draaien en bleek uit reacties van jou en je collega’s dat de veiligheid daardoor soms te wensen overliet.

Onbegrip
Investeringen zijn er de afgelopen jaren echter nauwelijks gedaan. Dat is een bewuste keuze geweest van dsm-firemenich. Dit vinden wij onbegrijpelijk. Jullie hebben in het Gistproductiebedrijf steeds hard gewerkt en resultaten geboekt. Als werkgever heb je ook een verplichting naar je medewerkers toe. Je bent immers voor je levensonderhoud afhankelijk van je werk. Dsm-firmenich heeft daar niet voor gekozen

Hoe verder?
Vandaag verwachten we dat dsm-firmenich met je zal praten over de toekomst. Duidelijk is wel dat de werkgever tot eind volgend jaar wil door produceren in Delft. Dsm-firmenich vraagt dus van jullie om nog anderhalf jaar door te blijven werken. Maar wat staat daar tegenover? Wat wil dsm-firmenich daarvoor doen? Werkgever zal extra zijn best moeten doen om tot die tijd voldoende mensen te houden.  Daar moet iets tegenover staan. Daarover gaan we deze week met de werkgever in gesprek.

Sociaal plan
Natuurlijk ontkomen we er niet aan om ook te kijken naar het einde van je dienstverband. Daar moeten we onze ogen niet voor sluiten. Daar moet dsm-firmenich op een nette manier mee omgegaan. Voor de afwikkeling van de arbeidsovereenkomsten zal je werkgever gebruik maken van het Sociaal Plan dsm-firmenich. Dat is een nette regeling. Daarnaast zullen wij ook aandacht vragen voor bijvoorbeeld oudere werknemers.

In gesprek
Voor ons is het het belangrijkste dat er zorgvuldig met jou en je collega’s wordt omgegaan. Daar zullen we de werkgever ook op aanspreken. Daar waar we kunnen, zal CNV je natuurlijk helpen. Met eventueel juridische steun, maar ook bijvoorbeeld met een loopbaanadvies.

Sterkte in de komende tijd. Ook namens de kadergroep van dsm-firmenich. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan horen. Dat kan per mail of via jouw cao-pagina.

Ed Leunissen
Bestuurder CNV
M: 06-29023284
E: e.leunissen@cnv.nl