Onderhandelingen eindigen in eindbod cao Lyondell (BoMa)

Helaas hebben alle onderhandelingen niet geleid tot een onderhandelingsresultaat en heeft jullie werkgever ons een eindbod gedaan. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over.

Eindbod werkgever

Na 4 rondes zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao Lyondell (BoMa) geëindigd in een eindbod van jullie werkgever. Dit betekent dat we er niet zijn uitgekomen met onderhandelen, voornamelijk omdat we op de loonvraag te ver uit elkaar liggen. Daarnaast kwamen we op secundaire arbeidsvoorwaarden ook maar moeizaam tot elkaar.

Lyondell geeft met dit eindbod aan dat zij in de huidige geopolitieke en economische situatie voor grote uitdagingen staan en daardoor niet meer kunnen bieden dan dit. Echter zien wij ook dat Lyondell het global nog steeds goed doet en is er ook veel concurrentie in de regio. Dit optellende samen met dat dit eindbod ver verwijderd is van onze inzet brengt ons dat we dit eindbod negatief aan jullie voorleggen.

Inhoud eindbod

In het eindbod heeft Lyondell wel veel punten meegenomen waar we het tijdens de onderhandelingen over gehad hebben, de belangrijkste punten uit het eindbod zien er als volgt uit:
  • Looptijd 12 manden (1 april 2024 t/m 31 maart 2025)
  • Loonbod van 4,5% van de vastgelegde schalen en individuele salarissen per 1 april 2024
  • Wekgeversbijdrage van €60,- voor de aanvullende zorgverzekering netto uitkeren via de WKR regeling. Dit is geen cao afspraak en zien wij dus ook niet als onderdeel van dit eindbod.
  • Verhoging artikel 47 vergoedingen:
    • EHBO-, BHV- en/of ander hulpverleningsprogramma wordt verhoogd van €225,- naar €250,-
    • Bronbestrijder wordt verhoogd van €225,- naar €250,-
    • Brandwacht wordt verhoogd van €450,- naar €500,-
    • Bevelvoerder wordt verhoogd van €675,- nar €750,-
  • Generatiepact regeling wordt iets verbeterd. We hebben een verschil van inzicht hoe de generatiepact regeling er uit moet zien. Wij vinden dat je 90% van het oorspronkelijke salaris moet krijgen. Jullie werkgever ziet het als parttime regeling met een toeslag. In deze toeslag wordt ploegentoeslag niet meegerekend. Jullie werkgever biedt nu aan de generatiepact toeslag te verruimen door deze nu ook te rekenen over het vakantiegeld en 13e maand. Dit komt helaas nog steeds niet op het niveau zoals wij dat voor ogen hebben maar is wel een verbetering.
  • RVU regeling, LyondellBasell erkent dat de RVU regeling een belangrijk instrument is voor werknemers met “zwaar werk”. Jullie werkgever zal, wanneer dit fiscaal mogelijk blijft, de huidige zwaar werk regelingen willen verlengen.
  • Het maximale verlofspaarsaldo blijft 1680 uur, echter zal voor individuen die hierboven zitten worden afgesproken om dit binnen een redelijke termijn terug te brengen.
  • Aankoop 16 extra verlofuren (totaal 32) wanneer dit binnen het aankoopjaar gebruikt wordt én in overleg met de werkgever.
Het volledige eindbod vind je als bijlage van deze nieuwsbrief.

Hoe nu verder?

Het woord eindbod zegt het al; jullie werkgever is niet bereid om verder te onderhandelen. Jullie, de leden, zijn nu aan zet en mogen straks stemmen of je vóór of tegen het eindbod bent. Let wel; een stem tegen het eindbod betekent dat je bereid moet zijn om collectieve actie te voeren om verbetering af te dwingen.

Ledenvergadering

Omdat we dit eindbod en de mogelijkheden die daarbij horen graag met jullie willen bespreken nodigen we jullie allen uit voor ledenvergaderingen op:
-    11 juni 12:30 uur in het Atlas Hotel (Groene Kruisweg 11) te Spijkenisse
-    11 juni 19:00 uur in het Atlas Hotel (Groene Kruisweg 11) te Spijkenisse

Nadat de ledenvergaderingen geweest zijn zullen jullie een uitnodiging ontvangen voor een digitale stemming.

We verwachten jullie in grote getalen te verwelkomen op 11 juni in Spijkenisse!

Mede namens de gezamenlijke onderhandelingsdelegatie,

Vincent Feenstra, Vince Oskam en Elsa van der Kraats namens FNV Procesindustrie

en

Joop Oskam en Marco Peters namens CNV

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder
j.hoogland@cnv.nl

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error