Nog geen cao akkoord BBio

Op maandag 8 juli hebben we opnieuw onderhandeld met de werkgever. Helaas zijn we er niet uitgekomen. De afstand op loon blijft te groot om tot een akkoord te komen.

Loonbod

De werkgever had eerder aangeven niet meer loonruimte te kunnen bieden dan 3% per 1 mei 2024. Deze loonkosten zegt de werkgever dit jaar te kunnen dragen. De werkgever heeft tijdens het overleg in eerste instantie een ander tegenbod op tafel gelegd, namelijk 3,5%, maar dan per 1 september 2024. Uiteindelijk hebben  we de dag afgesloten met het onderstaande loonbod van de werkgever.

3,5% per 1 juli 2024

1% per 1 januari 2025

4% per 1 juli 2025

Looptijd 24 maanden (1-5-2024 tot 1-5-2026)

Dit loonbod komt helaas niet in de buurt van het mandaat dat wij vanuit de leden hebben gekregen. Het gat is nog steeds te groot! Dat maakt dan ook dat wij hier geen overeenstemming over hebben weten te bereiken.

Overige punten

Naast loon zijn we op een aantal punten nog in onderhandeling. De werkgever wil de volgende afspraken maken m.b.t. deze onderwerpen.

Reiskosten

  • km. vergoeding tot 60 km. binnen de fiscaal vrije ruimte
  • nul tot drie km. wordt dus ook vergoed
  • ook bij verhuizing vergoeding tot max. 60 km.
  • alle reiskosten worden vergoedt o.b.v. een bedrag per km. (OV kosten dus ook)

WOM

  • wordt ongewijzigd voortgezet
  • termijn van 5 jaar in dienst wordt in de cao opgenomen o.b.v. oude afspraak

DI budget

  • 350,- per jaar vanaf één jaar in dienst. Kan direct besteedt worden.
  • ingangsdatum 1-1-2025
  • medewerker mag drie jaar sparen
  • moet binnen de werk kostenregeling vallen

Stagevergoeding

  • Afstudeerstage 600,-
  • Meewerkstage 550,-
  • Ongeacht opleidingsniveau

Voor de mensen die nu reizen met een OV abonnement kunnen wij niet inschatten of zij o.b.v. de km. vergoeding moeten gaan bijbetalen.

Daarnaast is het teleurstellend dat de werkgever de WOM regeling niet wil aanpassen zodat ook medewerkers die korter dan 5 jaar in dienst zijn er gebruik van kunnen maken.

Verder heeft de werkgever aanpassingen gedaan in het voorstel betreffende het DI-budget. Zo heeft deze voorgesteld dat het budget pas beschikbaar is vanaf 1 jaar in dienst.

Vooral belangrijk om te weten is dat het DI budget vanuit de werkkostenregeling komt. Dit betekent dat je niet een individueel recht hebt waar je zonder enige voorwaarden gebruik van kunt maken. Er zit fiscaal gezien een maximum bedrag dat gebruikt kan worden vanuit de werkkostenregeling. Er gaan al verschillende zaken vanuit de werkkostenregeling wat betekent dat je afhankelijk bent van de resterende hoogte van het budget. Het zou dus kunnen zijn dat als je een verzoek indient voor het inzetten van je DI budget, dat dit verzoek niet kan worden gehonoreerd omdat de werkkostenregeling reeds volledig gebruikt is.

Vervolg

We zijn uit elkaar gegaan zonder vervolg afspraak te maken. Wij hebben een ultieme poging gedaan om er alsnog uit te komen, maar dit is helaas niet gelukt. Het is nu aan de werkgever om te bepalen of ze alsnog een stap kunnen zetten, of dat hetgeen wat er nu op tafel ligt het maximale is. Ze zouden dit dan als eindbod aan ons kunnen voorleggen. Wij zijn nu in afwachting op de werkgever.

 

Alle informatie is ook te vinden op www.cnv.nl. Ga naar het kopje cao en tik in het zoekveld Bilthoven. Je komt nu op de cao-pagina Bbio waar deze nieuwsbrief ook te vinden is.

Nog geen lid? Meldt je zo snel mogelijk aan op www.cnv.nl. Samen staan we sterk.

Heb je vragen of wil jij iets doen voor het CNV? Neem dan contact met mij op.

 

Met vriendelijke groet,

Henk Jongsma,

h.jongsma@cnv.nl

06-22383073.