Meerderheid leden Covestro stemmen voor project CODAC

Het project CODAC is door een meerderheid van de leden goedgekeurd. In dit project zijn alle functies bij Covestro opnieuw tegen het licht gehouden. De leden van CNV hebben in eerste instantie tegen gestemd. Naar aanleiding hiervan hebben de bonden de afspraken kunnen verbeteren. Daar is nu door een meerderheid positief op gereageerd.

Het is van belang dat er bij bedrijven regelmatig wordt gekeken naar functies. Dat ze geherwaardeerd worden. Functies veranderen immers met de jaren. Er komen taken bij of gaan eraf. Door de herwaardering kunnen medewerkers in een hogere, maar ook lagere salarisschaal terecht komen. Specialisten van de vakbond kijken op de achtergrond mee of dat correct verloopt. Voor de overgrote meerderheid van de medewerkers bij Covestro heeft de evaluatie van de functies geen gevolgen. Die blijven gewoon in hun eigen schaal. Voor een klein deel pakt het beter of slechter uit. Die komen in een hogere of lagere schaal. Door de nieuwe afspraken is Covestro tegemoetgekomen aan de kritiek en wordt er nog beter gekeken naar de gevolgen.

Nieuw afspraken
Afgesproken is dat medewerkers van 55 jaar en ouder (was eerst vanaf 60 jaar) niet worden teruggezet in schaal. De enkele medewerkers die alsnog in een lagere schaal terecht komen, krijgen een toeslag die opgegeten wordt door de cao-stijging. Daardoor blijven ze hun huidige loon behouden. Dat verandert niet. Wel is afgesproken dat met deze medewerkers een individueel ontwikkelgesprek wordt gevoerd en een individueel ontwikkelplan wordt opgesteld. Doel is om deze medewerkers zo snel mogelijk weer op het oude niveau terug te brengen om het perspectief te herstellen. Medewerkers maar ook de werkgever hebben daarbij een wederzijdse inspanningsverplichting.

Iedereen houdt huidige loon
Verder verandert er niets. Dus NIEMAND GAAT ER IN INKOMEN OP ACHTERUIT.

Vervolg CAO
De cao-onderhandelingen gaan ook binnenkort weer verder. Nadat we de laatste ronde hebben afgezegd omdat we met jou en je collega’s in gesprek wilden over de moeizaam lopende onderhandelingen, hebben we nu een nieuwe datum gepland om verder te gaan. Op vrijdag 13 september zullen we de gesprekken hervatten. Daarin zullen we de werkgever onder andere mededelen wat uit de bijeenkomsten van 2 juli is opgehaald. Daarin gaven jullie duidelijk aan niet blij te zijn te zijn met de voorstellen van Covestro.

Kaderlid
Bij de komende onderhandelingen zal kaderlid Frederike van der Vegt door omstandigheden niet aanwezig zijn. Dat betekent dat ik als bestuurder alleen aan tafel voor je belangen moet opkomen. Dat is geen ideale situatie. Als bestuurder is het van belang om te peilen bij zijn kaderlid aan de onderhandelingstafel hoe hij/zij denkt over voorstellen en hoe hij/zij denkt wat de achterban hiervan vindt. Daarom ben ik op zoek naar een vervanger voor Frederike, die me in de komende tijd bij kan staan aan de onderhandelingstafel. Heb je hier oren naar en wil je je graag inzetten voor je collega’s en voor CNV. Laat het me dan weten. Dat kan via mail. Maar je kunt me ook altijd bellen voor meer informatie.

Vragen?
Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Dat kan via jouw cao-pagina of per mail.

Ed Leunissen
Bestuurder CNV 
M: 06-29023284
E:  e.leunissen@cnv.nl