Leden stemmen in met onderhandelingsresultaat cao Basell Benelux B.V.

Afgelopen week konden jullie stemmen over het onderhandelingsresultaat voor jullie cao. Inmiddels zijn alle stemmen geteld en heeft een meerderheid vóór gestemd. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over.

Ledenbijeenkomsten en stemming

Op woensdag 19 juni 2024 hebben we in twee ledenbijeenkomsten een toelichting gegeven op de inhoud van het onderhandelingsresultaat cao Basell en jullie vragen hierover beantwoord. Vervolgens konden de leden stemmen over de inhoud van het onderhandelingsresultaat. De uitkomst van de ledenraadpleging is dat een meerderheid van de leden voor heeft gestemd. Dit betekent dat jullie een nieuwe cao hebben.

Onderhandelingsresultaat

De afspraken voor een nieuwe cao op hoofdlijnen zijn:
  • Een looptijd van 12 maanden: van 1 april 2024 tot en met 31 maart 2025;
  • een structurele loonsverhoging van totaal 6%:
    • 3% per 1 april 2024 en
    • 3% per 1 oktober 2024;
  • een uitbreidingsmogelijkheid van het persoonlijke budget: het totaal bedrag van eens in de 5 jaar kan in zijn geheel gebruikt worden voor een persoonlijke opleiding (€2750,-);
  • de gewijzigde normverhogingstabel en een verbetering voor beginnende collega’s;
  • feestdagenverlof per 1 januari 2025 invoeren in plaats van huidige bijzonder verlof waarbij iedereen in ploegendienst 6 verlofdagen en voor het lab 3 verlofdagen ontvangt. Mochten de medewerkers in de dagdienst toch op feestdagen moeten werken, dan is de overwerkregeling van toepassing;
  • 31 december wordt voor de middagdienst gezien als een feestdag;
  • tot 1 januari 2027 ongelimiteerd tijd-voor-tijd omzetten naar verlof;
  • bij de uitwerking van het Generatiepactregeling is er discussie ontstaan over de definitie maandbetaling. Ten opzichte van de regeling die in de eerdere cao is afgesproken is er een kleine verbetering in aangebracht. Nu is afgesproken dat de medewerker die deelneemt aan de generatiepactregeling de vakantietoeslag berekend wordt over 83,3% of 85% van het maandinkomen van de maand mei plus de generatiepacttoeslag (6,7% of 5%);
  • de intentie om de RVU te verlengen wanneer hier duidelijkheid over is vanuit de overheid;
  • het voortzetten van de werkgeversbijdrage; de fiscaal vriendelijke verrekening van de vakbondscontributie en de WGA gedifferentieerde premie bijdrage werkgever gedurende de looptijd van de cao.

Leden stemmen in met resultaat

De afspraken hebben geleid dat een meerderheid van de leden voor het onderhandelingsresultaat heeft gestemd en deze omgezet gaat worden in een cao.
De stap die nu nog volgt is dat het onderhandelingsresultaat verwerkt gaat worden in de tekst van een nieuwe cao, deze kan je dan over enige tijd terugvinden op onze cao-pagina.

Bedankt!

Dan blijft over dat wij jullie, de leden, bedanken voor jullie inbreng gedurende dit cao-proces en willen we ook de kaderleden, Ad en Jack, bedanken voor hun inbreng gedurende de onderhandelingen.

Omdat er sprake is van een looptijd van een jaar zien we elkaar volgend jaar opnieuw voor het ophalen van de voorstellen voor een nieuwe cao.

Mede namens de gezamenlijke onderhandelingsdelegatie,

Gerard de Haan, Denise de Hek, Joeri Traats en Elsa van der Kraats namens FNV Procesindustrie,

Ad Vermund en Jack van Gelder namens CNV,

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder
j.hoogland@cnv.nl