Hexion: de onderhandelingen verlopen in goed overleg, maar meer tijd nodig

30 mei zaten de sociale partners weer om tafel om met elkaar te komen tot een nieuwe cao. Het was de tweede onderhandeling dag waarin stappen gezet zijn. In deze nieuwsbrief lees je hier meer over en informeren we je over het vervolg.

Stappen maar nog geen concrete afspraken
Nadat we in het eerste overleg een update hebben gehad over Hexion en we als bonden de voorstellenbrieven hebben toegelicht, was het nu tijd voor een eerste reactie vanuit de werkgever. Tevens heeft Hexion zelf een aantal voorstellen gedaan. Alhoewel er stappen gezet zijn, hebben we nog wel een weg te gaan. Bij deze een korte samenvatting van een aantal punten die aan de orde is gekomen:

  • De opkomstdagen was een belangrijk onderwerp. Het gevoel vanuit de leden - maar ook vanuit de bredere enquête die CNV gehouden heeft- is dat de invulling van de opkomstdagen niet altijd even nuttig is. We hebben voorgesteld dat er 2 opkomstdagen af kunnen. Hexion wil hierin tegemoet komen en gaat akkoord met 1 opkomstdag minder.
  • Ook hebben we lang gesproken over de regelingen voor de oudere werknemers, denk aan de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) en vitaliteitsregeling zoals 80-90-100. Hexion geeft aan dat ze het belangrijkste vinden dat er maatwerk geleverd wordt. Daar zijn we het mee eens, echter willen we wel iets op papier hebben staan zodat voor werknemers duidelijk is welke regelingen er zijn.
  • Zo ook voor de opleidingen. Er zijn veel opleidingen mogelijk binnen Hexion, dit is echter niet onder iedereen bekend en ook is het proces niet altijd duidelijk. Ook hier zal meer aandacht aan gegeven worden.
  • De Oproepvergoeding is al jaren niet meer geïndexeerd. We hebben voorgesteld dat deze verhoogd dient te worden en met toekomstige cao verhogingen geïndexeerd wordt. Hexion gaat mee met de verhoging, niet met de automatische indexatie.
  • Tot slot hebben we natuurlijk lang gesproken over het loon. Als bonden vinden we het belangrijk dat de werknemers tegemoet gekomen worden in de eerdere hoge inflatie, maar ook het behoud van de koopkracht. Jullie hebben het afgelopen jaar een structurele verhoging gehad van 4% en het jaar ervoor 5%. Er is een inhaalslag nodig, daarom zijn we de onderhandelingen begonnen met een voorstel van een loonsverhoging van 9,8%.
  • Helaas komen we hier nog niet nader tot elkaar. Hexion stelt voor de lonen te verhogen met 4.5%, wat natuurlijk onvoldoende is om de koopkracht te repareren en de inflatie te corrigeren.

Hexion: Bonusregeling & Overuren
De leden wilden een aanpassing in de Bonusregeling, om KPI’s aan te wijzen waar ze invloed op hebben. Hexion heeft een voorstel gedaan en deze toegelicht, er zitten voor- en nadelen aan. Omdat er ook gekeken wordt naar de regeling in Amerika, lijkt het ons verstandig die eerst te evalueren voordat we die gaan overwegen. Mede om die reden kunnen we ons vinden in het voorstel vanuit Hexion. Meer informatie volgt later.

Er zijn werknemers met een flinke verlofstand. Dit drukt op de balans naast dat Hexion werknemers ook wil stimuleren de uren op te nemen. Ze stellen daarom voor dat een werknemer tijdens een kalenderjaar 56 uur tijd voor tijd kan sparen en de rest kan laten uitbetalen, tegen een extra 30% toeslag. Aan de huidige verlofstanden wordt niet gezeten. Ook dit voorstel dient nog verder uitgewerkt te worden, maar staan de bonden niet negatief tegenover. Verdere uitwerkingen volgen nog, dit is een eerste schets van de ideeën.

Vervolg
Zoals aangegeven, we zijn in gesprek maar zien we helaas nog -te- weinig beweging in het loon. Daarom hebben de partijen besloten om nog een extra dag te plannen en de voorstellen even te laten bezinken. Half juli komen we weer samen.

Stappen zijn gezet, maar we zijn er nog niet. 

Vragen of wil je het cao-nieuws blijven volgen?
Bel, e-mail of stuur een appje. Ik ben zelf na volgende week en tot 7 juli op vakantie, je kan ook altijd contact opnemen met Stanley Davies en Marc Thienpondt.  
Wist je trouwens al dat op onze website je het hele cao-traject kunt volgen en de mogelijkheid hebt om vragen en opmerkingen te plaatsen? Ga naar de cao-pagina: Cao Hexion | CNV Vakmensen  Om goede cao-afspraken te kunnen maken, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen lid zijn. Wist je dat als jij jouw collega lid maakt, je wordt beloond en een cadeaubon van € 20,- ontvangt?
En het nieuwe lid betaalt een speciaal actietarief: de eerste 6 maanden € 24, dit is slechts € 4 per maand.. Ga naar www.cnv-ledenwerven.nl en maak jouw collega lid!

Met vriendelijke groeten, mede namens Stanley Davies en Marc Thienpondt,
Micky van Loon, bestuurder CNV

(m.vanloon@cnv.nl of 0628866596)