Gesprekken over overgangs-cao DEM in een impasse

Advent en Lanxess willen nog steeds niet bewegen in de gesprekken over een overgangs-cao voor DEM. Dat blijkt uit een digitale bijeenkomst die de vakbonden en de beide nieuwe eigenaren deze week hebben gehad.

De afgelopen weken hebben we samen met de vakbonden FNV, de Unie en VHP2 gezamenlijke vakbondsvergaderingen gehouden in Geleen en Emmen.
Bij deze druk bezochte bijeenkomsten gaven de leden (maar ook de aanwezige niet-leden) aan dat ze de volgende zaken belangrijk vonden:

  1. Werkgelegenheidsgarantie voor meerdere jaren;
  2. Structurele vergoeding voor de optieregeling.

Werkgelegenheidsgarantie

We hebben Advent en Lanxess nogmaals laten weten dat bovenstaande punten voor jouw en je collega’s zwaar wegen. Op beide punten willen de nieuwe eigenaren nog steeds niet bewegen. Wat betreft de werkgelegenheidsgarantie geven ze aan geen plannen voor een reorganisatie te hebben. Maar een garantie voor meerdere jaren willen ze nog steeds niet geven.

Optieregeling

Voor de optieregeling houden ze vast aan een eenmalige uitkering als compensatie. Werkgever geeft aan dat men al stevig heeft bewogen in de waarde (de eenmalige vergoeding is met 750 euro gestegen). Wij zijn echter van mening dat de optieregeling onderdeel uitmaakt van de arbeidsvoorwaarden. Dat die dus op grond van het Nederlands en Europees recht op grond van overgang van onderneming ook door de overnemende nieuwe werkgever geboden moeten zullen worden.

Vragen

Op de laatste mededeling, dat we vasthouden aan een werkgelegenheidsgarantie van meerdere jaren en dat we een structurele vergoeding willen voor de optieregeling, heeft Advent en Lanxess nog niet gereageerd. Ook hebben we aangegeven dat we vinden dat de uitbetaling van het loon gewoon in 12, 13 of 14 periodes moet kunnen plaatsvinden, zoals ook in de cao is afgesproken. Ook daarop hebben we nog geen antwoord gekregen. We houden jullie op de hoogte. 
Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben. Dan horen we dat graag. Dat kan via mail of via jouw cao-pagina.

Samen sterk

De stroeve onderhandelingen geven opnieuw aan hoe belangrijk het is om een sterke vakbond te hebben. Ga daarom in gesprek met niet georganiseerde leden en vraag ze om lid te worden. Want alleen met een sterke vakbond staan we sterk. Kijk op Sluit je aan | Lid worden | CNV Vakmensen.

Mede namens de kaderleden Ate van Hooff en Mans Hogenberg wens ik jullie een prettig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar.

Ed Leunissen
Bestuurder CNV Vakmensen
M  06-29 02 32 84
E   e.leunissen@cnvvakmensen.nl