Cao-resultaat bij ICL Fertilizers: leden zijn aan zet

Onder druk van de acties hebben CNV en FNV begin deze maand dan toch met ICL een resultaat bereikt over jouw nieuwe cao. Tijdens twee medewerkersbijeenkomsten hebben we het resultaat aan je toegelicht. Als lid van CNV mag je er nu over stemmen. Dat kan via een stemlink die je in een aparte mail ontvangt. Gaan de meeste leden akkoord, dan is de nieuwe cao een feit.

De belangrijkste punten uit het onderhandelingsresultaat tref je hieronder aan.

Werkomstandigheden

Er gaat wat gebeuren aan de werkomstandigheden in de fabriek en dat is goed nieuws. Op dit moment zijn er namelijk situaties in de expeditie en productie waarin het werk onveilig is. De werkgever ontkende dat in eerste instantie, maar jullie acties hebben de ogen van de directie geopend. In de Townhall van 1 juli is een bedrag genoemd van 8 miljoen dat ten behoeve moet komen van onderhoud en investeringen in de ExPro. Bovendien is afgesproken dat jullie als medewerkers invloed krijgen op hoe, waaraan en wanneer dat geld wordt besteed. Er komt een werkgroep, waarin de mensen van de werkvloer in de meerderheid zijn, die met voorstellen komt en voorlegt aan de directie.

Loon en looptijd

De cao loopt tot 1 juni 2025, dus in totaal 16 maanden. In die periode gaan de lonen in totaal met 6% omhoog:

  • 4,5% per 1 maart 2024 (dus met terugwerkende kracht) en
  • 1,5% per 1 januari 2025.

In de bijlage van deze nieuwsbrief kun je het hele resultaat lezen.

Acties

Aan dit resultaat ging een periode van actie vooraf. Jullie waren het namelijk unaniem oneens met het eindbod dat de werkgever in mei op tafel legde. Toen ICL weigerde met een verbetering te komen, startten we met stiptheidsacties om daarna in totaal drie dagen het werk neer te leggen. Dat werkte. ICL Fertilizers was eindelijk bereid opnieuw met de vakbonden aan tafel te gaan, met dit onderhandelingsresultaat als gevolg.

Stemmen

Tot en met 17 juli 2024 kun jij je stem uitbrengen op het resultaat. CNV-leden krijgen na deze nieuwsbrief een aparte mogelijkheid tot stemmen. Donderdag 18 juli maken wij de uitslag bekend.

Vragen/opmerkingen

Heb je nog vragen of opmerkingen? Daarvoor kun je terecht op onze speciale cao-pagina over ICL Fertilizers: Cao ICL Fertilizers | CNV. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met mij, onderhandelaar Alptekin Akdoğan.

Alptekin Akdoğan,
CNV-onderhandelaar
M 06 41 62 95 15
a.akdogan@cnv.nl

Downloads