Overgang ander pensioenfonds Zeeland Refinery

Er is een nieuwe onderhandelaar van CNV Vakmensen bij Zeeland Refinery. In deze nieuwsbrief lees je er meer over. Ook word je gevraagd of je er geen bezwaren tegen hebt dat jouw pensioen overgaat van Total Pensioenfonds naar STAP.

In de achterliggende jaren heeft collega Tjeerd Orie de belangen van jullie arbeidsvoorwaarden namens CNV vertegenwoordigd. Tjeerd heeft binnen CNV een andere baan gevonden waardoor er gezocht is naar een opvolger voor de belangenbehartiging bij Zeeland Refinery. Die opvolger heeft CNV in mij gevonden. Via deze nieuwsbrief wil ik mij graag aan jullie voorstellen. Ook wil ik jullie vragen om bezwaren die er leven over de overgang naar het nieuwe pensioenfonds met ons te delen. Meer hierover vind je onder de kennismaking.

Kennismaking
Per 1 juli 2021 ben ik als vakbondsbestuurder in dienst gekomen bij CNV. Hiervóór heb ik de nodige ervaring opgedaan als onderhandelaar en juridisch medewerker bij andere vakbonden. De ervaring die ik heb opgedaan met vakbondswerk ligt in diverse sectoren zoals het onderwijs, de zorg, de ambtenarij en diverse industriële sectoren zoals de scheepsbouw en groothandels. Verder heb ik een juridische achtergrond wat ik goed kan gebruiken voor jullie belangenbehartiging.  De overdracht van het werkpakket vindt plaats in de corona-pandemie. Dit maakt het soms wat lastig om met iedereen goed contact te leggen. Weet dat ik bereikbaar ben voor jouw vragen: aarzel niet om contact met mij op te nemen via de mail of per telefoon. 
Langs deze weg wil ik jullie ook vragen om collega’s die geen lid zijn van een vakbond, te vragen lid te worden van CNV. Hoe meer CNV-leden, hoe beter we de belangenbehartiging voor jou vorm kunnen geven. Als er een potentieel lid vragen heeft of met mij over de voordelen wil praten, dan ben ik daar zeker toe bereid. Kijk ook op onze website https://www.cnv.nl/lid-worden/ voor meer informatie.

Pensioen
In de achterliggende jaren hebben vakbonden meerdere keren met werkgever en Total Pensioenfonds gesproken over de toekomst van het Total Pensioenfonds. Ondertussen is bekend geworden dat het pensioenfondsbestuur een overstap naar een algemeen pensioenfonds voorstelt, namelijk STAP. Hiervoor loopt op dit moment ook een referendum onder alle werknemers van Zeeland Refinery. 
Naast het referendum is aan vakbonden gevraagd instemming te geven over deze overgang. Uit onderzoeken in achterliggende jaren door het pensioenfondsbestuur blijkt dat een overgang naar STAP alleen gevolgen heeft voor de uitvoering van het pensioenfonds. De pensioenregeling zoals die nu al geldt, blijft gelijk of vrijwel gelijk en de door u opgebouwde rechten blijven gelijk. Concreet betekent dit dus dat de uitvoerder wijzigt, maar de uitvoering nagenoeg gelijk blijft.  
Als CNV staan wij daarom positief in de overgang naar het algemene pensioenfonds STAP. Wij willen echter ook graag van jullie weten of jullie geen bezwaren hebben tegen deze verandering. Heb je deze wel, deel deze dan gerust met mij via j.honders@cnvvakmensen.nl. Worden er geen bezwaren worden ingediend vóór 25 augustus, dan zal ik bij het pensioenfondsbestuur aangeven dat ik namens CNV kan instemmen met de overgang.

Voor nu een fijne zomerperiode toegewenst!

Johann Honders, bestuurder CNV Vakmensen
Regio West-Brabant en Zeeland
M 06 3020 5136 / j.honders@cnvvakmensen.nl