Voorbereidingen nieuwe cao Visko Teepak begonnen

Op 4 januari 2023 hebben we een gesprek gehad met de directie van Visko Teepak. Dat gesprek was voor een gedeelte een evaluatie van de afspraken van de huidige cao en om afspraken te maken over de nieuwe cao-onderhandelingen.

In de cao is afgesproken dat de lonen bij Visko Teepak minimaal 130% van het minimumloon zijn. Per 1 januari 2023 zijn de wettelijk minimumlonen met 10,15% verhoogd. De laagste loonschalen bij Visko Teepak zijn dan minder dan 130% van het minimumloon. Dat zijn de mensen die onder loonschaal 4 – 1 zitten. Per 1 januari 2023 wordt hun loon verhoogd naar € 2.515,- .

Aangezien deze verhoging alleen de onderste loonschalen betreft, zorgt dat ervoor dat de verhouding met de andere lonen scheef is geworden. De directie wil dat met de cao-onderhandelingen oplossen.

Pensioen

Vanuit de pensioenpremie is er een bedrag gereserveerd voor indexatie. Nu de rente stijgt, zou er voor hetzelfde bedrag meer indexatie kunnen zijn. Dat is ook nodig om de pensioenen op niveau te houden. Daarnaast moet er toch gekeken worden wat er aan de regeling veranderd moet worden nu er een nieuwe pensioenwet is. Afgesproken is dat we bij de cao-onderhandelingen ook kijken welke stappen dat zijn en hoe we omgaan met het bedrag dat gereserveerd staat voor de indexering.

Van de RVU-regeling die bij de cao-onderhandelingen is afgesproken, wordt nog niet veel gebruik gemaakt. Het bedrag dat mensen kunnen krijgen, lijkt toch te laag.

Ziekteverzuim

Volgens de directie loopt het kort verzuim op. Er zijn volgens hen meer mensen die zich voor korte tijd ziek melden. De directie heeft aangekondigd daar tijdens de cao-onderhandelingen ook over te willen praten.
Er staan dus al wat onderwerpen op de cao-agenda. De onderhandelingen staan gepland op 24 februari 2023 en 17 maart 2023.

Ledenvergadering

Natuurlijk is het voor ons belangrijk om van onze leden te horen welke onderwerpen er nog meer op de agenda moeten komen. Daarom nodigen we jullie uit voor een ledenvergadering op:

  • Donderdag 16 februari 2023 om 14.00 uur op het bedrijf.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina.

Aangezien collega Wilko van Niejenhuis nog ziek is, zal ik (Jan Kampherbeek) hem deze onderhandelingen vervangen. Ik heb al eerder de cao-onderhandelingen bij Visko Teepak gedaan.

Janna Kroes zal vanuit de werknemers namens het CNV aanwezig zijn.

Jan Kampherbeek
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 60 20 22
E  j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl