Cao Shin-Etsu ledenraadpleging

In deze mail lees je meer informatie over het bericht van Shin-Etsu dat zij voortaan met de Ondernemingsraad het arbeidsvoorwaardengesprek zal vervolgen. Ook vind je een uitnodiging voor de ledenraadpleging aanstaande vrijdag.

Via diverse leden hebben  wij gehoord dat Shin-Etsu niet meer bereid is om met de vakbonden een cao af te sluiten. De brief die jullie als medewerkers van Shin-Etsu hebben ontvangen, is (nog) niet tot ons gekomen. Helaas hebben wij dit bericht via diverse leden ontvangen. Je snapt, dit is voor ons een grote teleurstelling. Wij kunnen en willen ons hier niet bij neerleggen.

Het standpunt van Shin-Etsu verrast ons volkomen. Na onze ledenvergadering van donderdag 15 december 2021 hebben wij meerdere keren per mail en telefonisch contact gehad. Als vakbonden hebben wij dit initiatief genomen om snel tot een afspraak te komen en met elkaar in gesprek te gaan. Dinsdag 18 januari hebben wij na meerdere mislukte pogingen zelf opnieuw een aantal datavoorstellen op korte termijn gedaan. Vanuit jullie werkgever hebben wij in de afgelopen maand geen signalen ontvangen dat zij niet bereid zijn om met ons het gesprek aan te gaan. De manier van omgang die Shin-Etsu nu hanteert is kan wat ons betreft niet door de beugel. Niet wij als vakbondsbestuurders, maar jullie als vakbondsleden worden hiermee opzij gezet. Voor jullie zijn wij zeer teleurgesteld in deze manier van werken. Wij hebben er bij werkgever nogmaals op aangedrongen om op korte termijn met ons het gesprek aan te gaan en de medewerkersbijeenkomsten on hold te zetten.

Wat je namelijk niet verteld zal worden is het volgende:

Wij willen graag met Shin-Etsu afspraken maken. Dit doen wij namens jullie, onze leden. Jullie geven ons een mandaat om goede afspraken te maken. Er is het afgelopen jaar onrust geweest over de cao die door jullie is afgewezen. Wij hebben daarom in ledenvergaderingen jullie zorgpunten aangehoord en wilden hiermee naar de werkgever gaan. Dat past wat ons betreft in de verhouding hoe bonden en werkgever zich tot elkaar verhouden. Omgekeerd geldt dat wij overvallen worden door het nieuws van jullie werkgever. Voor ons geldt dat wij jullie belangen zo goed als mogelijk willen dienen. Daarom komen we nu in het verweer om dit te repareren.

Nu blijkt dat de werkgever niet meer open staat voor cao gesprekken, zullen wij aanstaande vrijdag om 11.00 en 16.30 ledenbijeenkomsten organiseren. De links vind je onderaan de nieuwsbrief. Hieronder lees je in ieder geval al wat informatie over wat er gebeurd als een werkgever de vakbonden buitenspel wil zetten.

Wie gaat over jouw arbeidsvoorwaarden?

Afspraken over arbeidsvoorwaarden is een zaak tussen werknemers en hun werkgever. Dat vinden de vakbonden en de bij hun aangesloten leden. Omdat jullie werkgever zelf denkt te kunnen bepalen wat goed voor jullie is, wil Shin-Etsu de arbeidsvoorwaarden voortaan met de Ondernemingsraad vaststellen. Dat kun je niet overlaten aan OR-leden die door hun dienstverband met werkgever Shin-Etsu zich niet echt onafhankelijk kunnen opstellen.

Verschillen tussen cao en AVR

AVR Cao
De ondernemingsraad maakt afspraken met Shin Etsu. De vakbonden maken afspraken met Shin-Etsu.
Kan zonder raadpleging van achterban tekenen voor de arbeidsvoorwaarden Leden van vakbonden moeten instemmen, pas nadat de leden akkoord zijn wordt de cao ondertekend.
De werkgever kan de visie van de OR naast zich neerleggen De werkgever moet onderhandelen met en voorstellen doen aan vakbonden en tegenvoorstellen ontvangen.
Een ondernemingsraad kan geen actie voeren om goede arbeidsvoorwaarden af te dwingen. In het uiterste geval kan je met vakbondskracht betere arbeidsvoorwaarden afdwingen door actie te voeren.
OR leden zijn als werknemer vanwege hun eigen baan altijd afhankelijk van Shin-Etsu. Daardoor kunnen ze niet gelijkwaardig onderhandelen. De vakbonden zijn onafhankelijk en daardoor een gelijkwaardige partner om te onderhandelen met SHin-Etsu. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.
Or leden hebben over het algemeen geen ervaring met en kennis van arbeidsvoorwaarden. Vakbondsbestuurders hebben veel ervaring en kennis over cao onderhandelingen
een arbeidsvoorwaardenregeling maakt NU nog geen onderdeel uit van je contract. Let op dat je niets tekent waarmee de AVR wel onderdeel van je contract wordt. Een cao geldt voor iedereen die werkt voor Shin-Etsu. Je hoeft er niet apart voor te tekenen. De cao wordt bovendien in je arbeidsovereenkomst genoemd.
OR leden zijn beperkt in hun tijd. Vakbondsbestuurders kunnen zich altijd inzetten voor de onderhandelingen.
In dit overzicht zie je de verschillen tussen een cao en een AVR (een arbeidsvoorwaardenregeling) die Shin-Etsu met de or wil afsluiten.

Zoals je hierboven kan lezen, kleven er veel nadelen aan het besluit van Shin-Etsu om de ondernemingsraad voortaan als hun vaste gesprekspartner op het gebied van arbeidsvoorwaarden te zien. Omdat de medewerkersbijeenkomst al op zeer korte termijn worden georganiseerd, hopen wij dat jullie allemaal kennis kunnen nemen van de nadelen die er aan dit besluit zitten.

Verder is het voor nu erg belangrijk om niets te tekenen wat je werkgever je voorstelt. In je arbeidsovereenkomst is namelijk opgenomen dat de cao Shin-Etsu op dit moment van toepassing is. Een ondernemingsraad kan namelijk niet zomaar jouw individuele afspraken aanpassen of instemmen met verslechteringen. Meld je vooral bij ons als je een voorstel tot aanpassing van je arbeidsovereenkomst krijgt.

De ledenvergaderingen vinden aanstaande vrijdag 28 januari plaats om 11.00 en 16.30 via teams.

11.00: Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

16.30: Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Meepraten op cao-pagina

Op de (nieuwe) website van CNV Vakmensen kun je het hele cao-traject volgen en ook je mening delen, reageren op anderen of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina 

Mede namens Inan Bozkir van FNV een hartelijke groet,

Johann Honders

E-mail: j.honders@cnvvakmensen.nl

Tel: 06 – 30 20 51 36

Johann Honders