Nog geen cao-resultaat Sabic Limburg

In de derde onderhandelingsronde voor een nieuwe Sabic Limburg cao, zijn de vakbonden en Sabic Limburg nader tot elkaar gekomen. Een resultaat ligt er echter nog niet. Daarvoor is meer tijd nodig.

Sabic en de vakbonden hebben beiden enkele heikele thema’s laten vallen, waardoor de partijen dichter bij een resultaat zijn gekomen. Op dit moment liggen er nog enkel punten op tafel:

  1. Loon: De werkgever heeft 3,5% loonsverhoging voorgesteld. Dat vinden wij nog niet genoeg.
  2. Kilometervergoeding: Sabic wil de vergoeding verhogen van 21 naar 23 cent per kilometer. Dit kan ook worden omgeruild voor een loonsverhoging van 0,4%.
  3. Wachtdienst: Wij willen dat medewerkers van boven de 60 jaar alleen vrijwillig wachtdienst hoeven te lopen. Daarover zijn we nog in gesprek. 
  4. Verlofsparen: Vakbonden willen dat het potje Time Savings na gebruik weer kan worden aangevuld tot 1600 uur.
  5. Toeslag overwerk: Vakbonden willen artikel 33 lid 1a aanpassen. Mensen moeten de tijd krijgen om overwerk niet binnen 13 maar 26 weken op te nemen. Dat is akkoord. Alleen wil Sabic geen overwerktoeslag toekennen aan medewerkers in C39.
  6. Bezwarende omstandigheden: Bonden willen 5 euro per uur voor mensen in maintenance als ze persoonlijke beschermingsmiddelen moeten gebruiken. Sabic ziet hier niets in. Dus nog in discussie.
  7. RVU-regeling: Bonden willen dat Sabic zich duidelijk uitspreek VOOR een nieuwe verbeterde RVU/bedrijfs-AOW regeling. Daarin gaan ze tekstueel nog niet ver genoeg.
  8. Uitbetaling van overwerk financieel aantrekkelijk maken: Sabic heeft voorgesteld om een toeslag van €15 bruto bruto per uur te introduceren voor medewerkers die ervoor kiezen om hun overwerk uit te laten betalen en het overwerk dus niet compenseren met tijd. Deze toeslag is van toepassing op alle medewerkers die recht hebben op tijd-voor-tijd (tot en met schaal C39) en geldt van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026. De keuze om overwerk uit te laten betalen of te compenseren met tijd-voor-tijd, kan alleen gemaakt worden op het moment dat het overwerk wordt geboekt. Hierover hebben wij aanvullende vragen gesteld. Deze regeling komt bovenop de huidige bonusregeling.

Studie
Werkdruk blijft een groot probleem. Dat heeft te maken met verschillende zaken, zoals bezetting, kennisoverdracht etc. Deze punten willen we breed oppakken in OVS verband.

Vervolg
Op 27 juni gaan de onderhandelingen verder. Dat betekent ook dat we niet voor het verlopen van de huidige CAO klaar zijn, aangezien er bij een resultaat jij en je collega’s ook nog mogen stemmen. Dat hoeft geen probleem te zijn, aangezien we de cao met terugwerkende kracht kunnen laten ingaan. Neemt niet weg dat we dit spijtig vinden, aangezien we graag een nieuwe cao voor het verlopen van de oude cao wilden hebben. 

Vragen?
Heb je nog vragen of op- of aanmerkingen? Laat het dan weten. Je kunt altijd een van de kaderleden van CNV aanspreken. Je kunt ook een mailsturen of een bericht plaatsen via jouw cao-pagina.

Mede namens de kadergroep van CNV bij Sabic Limburg.


Ed Leunissen
Bestuurder CNV
M: 06-29023284
E: e.leunissen@cnv.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error