2e cao onderhandeling PPG

Op 2 mei hebben we voor de tweede keer met jullie directie om tafel gezeten om te onderhandelen over de verlenging van jullie cao. Door een technisch probleem waren wij helaas niet eerder in staat hierover een nieuwsbrief te sturen, waarvoor onze excuses.

Stand van zaken

In de laatste update meldden we jullie al dat de eerste bijeenkomst verzandde in een technische discussie over de achtergronden van de inflatie van de afgelopen twee jaar en het ongemak dat jullie daarvan ondervinden bij het boodschappen doen. Het helpt niet dat het bedrijf daarbij een andere methodiek toepast dan de rest van Nederland en zich daarbij bedient van tabellen en grafieken die meer onduidelijkheid veroorzaken dan dat ze begrip kweken. Als vakbonden hanteren we bij PPG dezelfde methodiek als bij elk ander bedrijf in Nederland en die laat glashelder zien dat we ook met het huidige bod van 2,65% niet helemaal afgerekend zouden hebben met jullie directie over de afgelopen periode, terwijl dat wel jullie uitdrukkelijke opdracht was. Om nog even te zwijgen over de koopkrachtverbetering waarop jullie hebben aangedrongen.

Net als andere jaren onderbreekt voor het standpunt van PPG een deugdelijke financiële onderbouwing, hoe eenvoudig ook. Énig inzicht in de resultaatrekening zou begrip kunnen creëren voor de neiging van het bedrijf om de hand op de knip te houden, maar die openheid ontbreekt helaas.

Toch wordt er ook vooruitgang geboekt. Zo wordt de kilometervergoeding voor de reiskosten verhoogd naar € 0,23 en zal de 80/90/100 regeling in een nieuwe cao toegankelijk zijn vanaf de leeftijd van 63. Ook de RVU regeling zal toegankelijk blijven tot in ieder geval 1 januari 2026, het moment dat de regeling vanuit de overheid vooralsnog ophoudt te bestaan. PPG geeft daarnaast aan dat de mogelijkheid zal gaan bestaan voor ploegendienstmedewerkers om part-time te gaan werken. Naast een aantal standaard afspraken (fiscale regeling vakbondscontributie, werkgeversbijdrage, WGA premie) resteert er nog een lijstje met wensen van het bedrijf: een maximering van uitzendkrachten op 36 maanden en daarnaast een beperking van de loondoorbetaling van ziekte voor werkende AOW-ers tot 6 weken. Ook wil PPG het mogelijk maken dat jullie dertiende maand niet meer als dertiende maand, maar in twaalf delen wordt uitbetaald en daarmee feitelijk wordt toegevoegd aan het maandloon.

Al met al worden er dus wel stappen gezet in de goede richting, maar zijn we met name op het terrein van koopkrachtherstel nog niet op het punt waar we uit willen komen.

Het zou mooi zijn als het bedrijf tijdens de volgende onderhandelronde op donderdag 16 mei de laatste stappen in de goede richting zou zetten. Uiteraard houden we jullie daarvan op de hoogte.

cao traject

Wil je het hele cao-traject bekijken? Ga dan naar de cao Cao PPG Coatings Nederland | CNV Vakmensen - Chemie en Energie | CNV Vakmensen


Andre Mulder
bestuurder CNV
a.mulder@cnv.nl