Voorstellen van CNV voor nieuwe cao MSD

Eerder hebben wij je geïnformeerd dat de voorstellenbrief van CNV voor de cao van MSD, vanwege de wisseling van vakbondsbestuurders, later met jou gedeeld zou worden. Inmiddels is de voorstellenbrief afgerond en gedeeld met de onderhandelingsdelegatie voor de cao van MSD. In de bijlage vind je de voorstellen voor de cao.

De voorstellen die het CNV doet, zijn gebaseerd op de input van onze leden en het arbeidsvoorwaardenbeleid van het CNV. Bovendien hebben wij het rapport van het arbeidsvoorwaardenonderzoek onder het personeel van MSD als bron gebruikt voor het opstellen van deze voorstellen.

Hieronder staan een aantal punten uit de voorstellenbrief:

Loon

Naast inhalen van de inflatie willen wij ook naar een verbetering van de koopkracht. Daarom stellen wij een structurele loonsverhoging van 8% voor. 

Eerlijke beloning

We waren verrast om te zien dat een derde van de respondenten in het arbeidsvoorwaardenonderzoek aangaf zich niet eerlijk beloond te voelen in vergelijking met hun collega’s. Dit vinden wij zorgwekkend, niet alleen omdat het erop kan wijzen dat collega’s mogelijk verschillend worden betaald voor hetzelfde werk, maar ook vanwege de onrust die dit op de werkvloer kan veroorzaken. Daarom pleiten wij voor een grondig vervolgonderzoek.
Het CNV pleit al geruime tijd voor de afschaffing van de meritmatrix. We willen dat dit model in het onderzoek wordt meegenomen, met als voorstel een herziening van het meritmatrix-model

Vitaliteit

Gezond je pensioen halen, en vooral gezond van je oude dag kunnen genieten, is door jou en je collega’s als zeer belangrijk aangemerkt. De basis voor een vitale oude dag wordt immers gelegd tijdens het actieve werkleven. Uit onze enquête en het arbeidsvoorwaardenonderzoek blijkt dat er onder het personeel een sterke wens is voor een 80-90-100-regeling. Tot nu toe heeft MSD hier geen stappen in gezet, maar wij willen dat MSD zich aan zo’n regeling committeert. We stellen voor om een werkgroep op te richten die de randvoorwaarden en financiering bespreekt en met concrete voorstellen komt om deze regeling mogelijk te maken.

Start onderhandelingen

Op 16 september zullen de onderhandelingen in Haarlem van start gaan, waarbij de voorstellen worden uitgewisseld. Wij zullen onze voorstellen toelichten, en MSD zal hetzelfde doen met hun voorstellen.

Deel je mening

Tijdens de cao-onderhandelingen ben ik erg benieuwd jouw mening. Hoe denk je over de voorstellenbrieven? Op de cao-pagina MSD (Merck Sharp & Dohme) kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Je bent ook nog steeds welkom om aan te sluiten bij leden die actief meepraten over het onderhandelingsproces. Ga direct naar de cao-pagina.

Contact

Heb je vragen rondom je werk, de cao-onderhandelingen of je lidmaatschap? Neem dan contact met mij op. Het eenvoudigst gaat dit via de mail: a.akdogan@cnv.nl 

Alptekin Akdogan
bestuuurder CNV
M: 06 41 62 95 15
E: a.akdogan@cnv.nl

 

 

Downloads