Stem nu over het eindresultaat cao Lyondell (BoMa)

Na het massaal wegstemmen van het eindbod is er weer gesproken met jullie werkgever over de cao. Er ligt nu een onderhandelingsresultaat waar jullie over mogen stemmen. In deze nieuwsbrief lees je daar alles over.

Nieuw overleg

Afgelopen weken is er een ultieme poging gedaan er uit te komen met Lyondell over jullie cao. Vanuit de leden kwam heel duidelijk naar voren dat het loonbod beter moest namelijk minimaal dat van Basell en er op secundair wat moest gebeuren. Daarbij werd voornamelijk aangegeven dat er ploegentoeslag is gewenst bij het overwerken (in de nacht).

Jullie werkgever heeft deze boodschap ter harte genomen, maar het bleek vrijwel onmogelijk om meer budget los te krijgen bij de aandeelhouder. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de herpositionering van de activiteiten van LyondellBasell en de huidige economische omstandigheden in de industrie. Hierdoor liggen alle uitgaven onder een vergrootglas en wordt juist ingezet op bezuinigingen.

Eindresultaat

Er hingen dus donkere wolken boven de plant. Het leek er niet op dat we er uit gingen komen. Onder hoge druk is er uiteindelijk toch verbetering bewerkstelligd en dat leggen wij aan jullie voor in een onderhandelingsresultaat.

Het eindresultaat is gelijk aan het eindbod met de volgende twee verbeteringen:
  • Verhoging van de lonen met structureel 6%, te weten:
    • 3% per 1 april 2024
    • 3% per 1 oktober 2024
  • Bereidheidsverklaring voor het weghalen van de oorzaak van overwerken in de nacht.
Het volledige onderhandelingsresultaat vind je terug als bijlage bij deze nieuwsbrief.

Wat vinden de bonden?

Overwerk: Uit een eerste inventarisatie blijkt er vooral op de Maasvlakte sprake van overmatig overwerk in de nacht. Dit vindt Lyondell, net zoals wij, onwenselijk en het voorkomen van overwerk heeft bij ons altijd de voorkeur. Uiteraard hadden wij graag een, eventueel tijdelijke, regeling gezien om dit voor jullie beter te belonen en voor jullie werkgever juist onaantrekkelijk te maken. Tijdens de gesprekken bleek al snel dat extra kosten voor de cao onmogelijk waren en heeft Lyondell met deze bereidheidsverklaring geprobeerd om ons te overtuigen dat zij hier serieus werk van gaan maken. Wij vinden dit voor nu voldoende met daarbij in ons achterhoofd dat wij over een half jaar alweer aan tafel zitten voor de volgende cao. Dit onderwerp ligt dan bij ons onder een vergrootglas.

Loon: Met een loonbod van structureel 6% zitten jullie in de top van de sector en hier zijn wij oprecht trots op. We begrijpen dat het opsplitsen ervoor zorgt dat jullie wat betreft volume in één jaar ongeveer 4,5% ontvangen. Echter, is het structurele karakter van 6% dat doorwerkt naar volgende jaar, in de pensioenen en alle toeslagen een enorme verbetering.

Onderhandelingsresultaat

Omdat wij geloven dat we alles uit de kast hebben getrokken en daarmee een maximaal resultaat hebben bereikt, leggen wij dit jullie voor in een onderhandelingsresultaat. Wij staan daarmee dus achter het behaalde eindresultaat.

Stemmen

Maar natuurlijk hebben jullie als leden altijd het laatste woord en mogen jullie je stem over dit onderhandelingsresultaat laten horen. Onderaan de nieuwsbrief in je mail vind je een persoonlijke stemlink, deze kan maar één keer gebruikt worden en je kan stemmen tot 29 juli.

Wij willen benadrukken dat als je tegen het onderhandelingsresultaat stemt er serieuze actie nodig gaat zijn om verbetering af te dwingen waarbij de huidige ontwikkelingen in de industrie niet aan onze zijde staan.

Vragen?

Samen met de kaderleden hebben we besloten het onderhandelingsresultaat direct aan jullie te voor te leggen en geen ledenvergaderingen te organiseren. Omdat we iedereen in de gelegenheid willen stellen om toch zijn of haar vragen beantwoord te krijgen loopt de stemming tot 29 juli. In de tussentijd kan je met je vragen terecht bij onze kaderleden of kan je mij een mail sturen.

Vanaf 19 juli ben ik op vakantie en kan je contact opnemen met mijn collega Diana Kraan (d.kraan@cnv.nl). Ook kan je terecht op onze cao-pagina waar je al onze nieuwsbrieven terug kan vinden.

Mede namens de gezamenlijke onderhandelingsdelegatie,

Vince, Vincent en Elsa van der Kraats namens FNV,

Joop en Marco namens CNV,

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder
j.hoogland@cnv.nl

Downloads