2e cao overleg met Lyondell levert nog geen resultaat op

Op 1 november jl. spraken vakbonden een tweede keer over de nieuwe cao. Helaas wisten we, ondanks de bereidheid aan beide kanten om tot zaken te komen, nog geen resultaat te bereiken over een nieuwe cao. Wel stonden we, met respect voor een ieders standpunten, uitgebreid stil bij de context van jullie arbeidsvoorwaarden, de marktomstandigheden en onze wensen voor de cao. We praten verder op 24 november a.s. en hopelijk komen we daarna terug met een resultaat dat we in stemming kunnen brengen.

Reactie werkgever en kern van de discussie

Na toelichting van de voorstellen tijdens het vorige overleg was het de beurt aan jullie werkgever om met een reactie te komen. Het viel op dat de werkgever een aantal voorstellen afwijst, omdat deze niet aan de cao tafel besproken zou moeten worden, maar met de ondernemingsraad (OR).
Vakbonden willen uiteraard niet in het vaarwater van de OR komen en respecteren eenieders positie. In het gesprek dat daarop volgde over ons voorstel voor de werkgeversbijdrage aan de zorgverzekering stelde Lyondell dat het niet mogelijk of wenselijk is om afspraken waardoor de arbeidsvoorwaarden van Boma uitlopen op die van Basell, te maken. Dit geldt ook voor afspraken die in de cao zijn opgenomen die bedrijfsbreed zijn, dus voor alle locaties in Nederland en alle personeelsleden. Dat raakte een principieel punt, waar we uitgebreid bij stil stonden. Bonden hebben begrip voor de wens van de directie(s) om niet te veel uit de pas te lopen, maar niet als dit betekent dat er daarom op dit soort onderwerpen, maar bijvoorbeeld ook op afspraken over het generatiepact, geen verbeteringen bespreekbaar zouden zijn.

Waar is wel overeenstemming over bereikt?

Inmiddels is wel overeenstemming bereikt over de verlenging van de protocolafspraken: verrekening vakbondscontributie, de werkgeversbijdrage en het niet verhalen van de WGA-gedifferentieerde premie. Ook zijn onze tekstuele voorstellen inmiddels afgetikt en kunnen we instemmen met de SLA.

Openingsbod loon en looptijd Lyondell

Naast de kwalitatieve voorstellen van bonden is er nog een heet hangijzer, namelijk: loon en looptijd. Jullie directie heeft een sterke voorkeur voor een cao van twee jaar, omdat het de werknemers zekerheid en duidelijkheid wil bieden. Hiertoe heeft Lyondell een openingsbod gedaan van 5,25% voor 2022 en 4% in 2023.

Wat vinden vakbonden?

Vakbonden vinden de voorgestelde loonsverhoging voor 2022 zonder meer netjes. Echter, gelet op de inflatieverwachting voor 2023, hebben we aangedrongen op een éénjarige cao. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat er voor de leden ook kwalitatieve afspraken gemaakt worden, zoals de ontziemaatregel voor de brandweer, het generatiepact en ons voorstel voor de sprong- en verschoven uren toeslag. Tenslotte hebben we aangegeven dat er geen draagvlak is voor de voorgestelde studie naar performance management en hebben we een tegenvoorstel gedaan voor de administratieve vereenvoudiging van het overwerk: voor alle overwerk de keuze tussen tijd voor tijd en geld aanbieden.

Vervolg op 24 november a.s.

FNV en CNV zijn benieuwd naar de reactie van werkgever en houden jullie op de hoogte van het vervolg van de onderhandelingen. Vanuit FNV is naast jullie vaste vakbondsbestuurder Egbert Schellenberg, Iris van der Veen aangeschoven zodat een goede overdracht gewaarborgd wordt.

Is je collega nog geen lid? Schrijf hem dan in en ontvang een mooie wervingsbonus. Samen staan we sterk! Member Get Member - Bestaande leden november 2022 - cnv-ledenwerven.nl

Heb je vragen of opmerkingen? Spreek één van de kaderleden aan of mail: Egbert.schellenberg@fnv.nl of  iris.vanderveen@fnv.nl  voor FNV en j.hoogland@cnvvakmensen.nl of d.kraan@cnvvakmensen.nl voor CNV Vakmensen.

Namens de cao onderhandelingsdelegatie,  

Rob Draat, Vincent Feenstra, Egbert Schellenberg en Iris van der Veen namens  FNV Procesindustrie
en
Joop Oskam, Marco Peters, Jelmer Hoogland en Diana Kraan namens CNV Vakmensen

Jelmer Hoogland
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-28866583
E: j.hoogland@cnvvakmensen.nl

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl

 

Heb jij een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error