Stemmen voor je toekomst!

Tijdens de ledenraadplegingen hebben we het gehad over jullie bereidheid om actie te voeren voor de cao waar jullie recht op hebben. Jullie hebben al aangegeven dat het eindbod onvoldoende is. De vraag die we nu gaan stellen, is of je bereid bent om woorden om te zetten in daden.

Onlangs heeft Albemarle een loonsverhoging doorgevoerd van 2%. Als reden is aangegeven dat het niet anders kon, omdat ze het boekjaar 2021 dienen af te sluiten. Vanuit de bonden hebben wij aangegeven dat het cao-proces nog niet is afgerond en dat we dit besluit daarom betreuren. Tijdens de ledenraadplegingen is immers gebleken dat een overgrote meerderheid 2% loonsverhoging onvoldoende vindt.

Gevolg

Na de ledenraadplegingen heeft iedereen de mogelijkheid gehad om digitaal te stemmen over het vernieuwde eindbod van Albemarle. Ook toen is weer gebleken dat een hele grote meerderheid het eindbod onvoldoende vindt. Dat betekent dat we een driekwart vergadering gaan houden. Wat betekent dit?
Tijdens de ledenraadplegingen hebben we het gehad over jullie bereidheid om actie te voeren voor de cao waar jullie recht op hebben. Jullie hebben al aangegeven dat het eindbod onvoldoende is. De vraag die we nu gaan stellen, is of je bereid bent om woorden om te zetten in daden. Actie voeren dus. Dat betekent niet meteen dat we aan de poort staan van Albemarle. Allereerst zal er een ultimatum worden verstuurd aan jullie werkgever waarin we ze nog éénmaal de mogelijkheid bieden om in te gaan op onze voorstellen. Gebeurt dat niet, dan is de weg vrij om actie te voeren.

Actiebereidheid

Actie voeren kan op verschillende manieren. Je kunt het rustig aan opbouwen, maar uiteindelijk gaat de actiebereidheid er wel om of je bereid bent om voor de poort te gaan staan wanneer het nodig is. Een aantal voorbeelden van actie voeren is: petitie met handtekeningen overhandigen, langer met lunchpauze gaan, eerder stoppen met werken of op een andere manier. Het gaat nu nog alleen om de vraag of je indien het nodig is, bereid bent actie te voeren.

Driekwart vergadering

Om hierover een besluit te kunnen nemen, hanteren de bonden een drempel van driekwart. Allereerst dient minimaal de helft van alle leden aanwezig te zijn bij één van de ledenvergaderingen. Van alle aanwezigen dient vervolgens minstens driekwart (75%) aan te geven bereid te zijn actie te voeren. Alleen dan kunnen we daadwerkelijk doorgaan naar de volgende stap. Het is daarom ook enorm belangrijk dat je aanwezig bent bij één van de driekwart vergaderingen en je stem laat horen. Zonder jou is het niet mogelijk om de cao te halen die je verdient. Alleen als we er samen de schouders onder zetten komen we vooruit.
Let op! Stemmen kan alleen tijdens de vergadering. Er kan niet per volmacht gestemd worden. Je kunt ook niet schriftelijk van te voren stemmen. Blanco stemmen en ongeldig uitgebrachte stemmen tellen ook niet mee. Er kan geen actie volgen als de drempel van 75% niet wordt gehaald. Daarom is het van uiterst belang dat je aanwezig bent tijdens één van de vergaderingen.

Data vergaderingen

De vergaderingen zullen plaatsvinden op de volgende data. Je hoeft alleen bij één vergadering aanwezig te zijn en je mag maar één keer stemmen.

Dinsdag 15 februari van 10.00 uur tot 11.30 uur: Click here to join the meeting

Woensdag 16 februari van 10 uur tot 11.30 uur: Click here to join the meeting

Woensdag 16 februari van 16.00 uur tot 17.30 uur: Click here to join the meeting

Maandag 21 februari van 13.30 uur tot 15.00 uur: Click here to join the meeting

Maandag 21 februari van 16.00 uur tot 17.30 uur: Click here to join the meeting

Woensdag 23 februari van 13.00 uur tot 14.30 uur: Click here to join the meeting

Om er zeker van te zijn dat dit bericht iedereen bereikt, wordt het ook per post verzonden. Heb je de e-mail niet ontvangen en heb je de link naar de vergadering niet? Neem dan contact op met een van de kaderleden (Tosca Langereis & Pieter Schreuder) of met de bestuurder.

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is het hele cao-traject te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina (https://www.cnvvakmensen.nl/industrie/chemie-en-energie/cao-albemarle/).

Münire Manisa
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 34 49 74 50
E m.manisa@cnvvakmensen.nl