Albemarle doet nieuw eindbod voor de cao

Op 22 december heeft Albemarle een ‘verbeterd’ eindbod gedaan. Wij informeren jullie hier graag over in deze nieuwsbrief.
Het vorige eindbod zag er als volgt uit:

Loonsverhoging:
  • 1-4-2021: 2,0%
  • 1-4-2022: 0,4%
Het nieuwe voorstel is:
  • 1-4-2021: 2,0%
  • 1-4-2022: 3,0%

RVU-regeling

Jullie hebben ons meegegeven dat duurzame inzetbaarheid een belangrijk onderdeel is van het totaalpakket. In het vorige voorstel van Albemarle was het onder beperkte voorwaarden mogelijk om deel te nemen aan de Regeling Vervroegd Uittreden (3 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd stoppen met werken). In het nieuwe voorstel is het nog steeds mogelijk om deel te nemen aan deze regeling. Opgemerkt moet echter worden dat Albemarle zich het recht voorbehoud om je verzoek af te wijzen indien je een ‘bedrijfskritische’ functie hebt. Wij zien graag dat deze regeling voor iedereen toegankelijk is, ongeacht je functie, omdat Albemarle nu nog de optie heeft jouw verzoek af te wijzen als zij vindt dat jouw functie bedrijfskritisch is. Het betreft overigens een pilot.

Generatiepact

Albemarle heeft voor de 5-ploegendienst medewerkers voorgesteld om 86% te werken tegen 93% van je loon en 100% van je pensioenopbouw. De periode is maximaal 36 maanden voor je AOW-gerechtigde leeftijd. Het betreft weer een pilot met een looptijd tot 31 december 2023. En ook nu mag Albemarle jouw verzoek afwijzen als er een ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’ is. Uit onderzoeken blijkt dat je vanaf je 50e levensjaar meer behoefte begint te krijgen aan het afbouwen van je werk. Daarom vinden wij 36 maanden voor je AOW-leeftijd veel te weinig. In de markt zien wij dat 10 jaar voor de AOW-leeftijd gangbaar is. Het mogen afwijzen van een verzoek vinden wij ook niet wenselijk, omdat het in de praktijk tot ongelijkheid kan leiden.

Extra verlof en tijd voor tijd

Alle werknemers in vaste dienst mogen maximaal 10 extra vrije dagen kopen tegen 50% van het basis maandsalaris. Je moet wel eerst je volledige ATV-saldo opgemaakt hebben. Ook dit is een pilot tot 31 december 2023.  De tijd-voor-tijd regeling in artikel 8.2 wordt opgerekt naar 12 maanden (nu is het 6 maanden).

En nu?

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen. Wij willen jullie graag bijpraten over het geheel tijdens een ledenraadpleging. Tijdens de vorige ledenraadpleging is bijna unaniem aangegeven dat het voorstel van Albemarle onvoldoende is. Wij horen graag van jullie hoe jullie daar nu in staan. Wat ons betreft zijn er weliswaar stappen in de goede richting gemaakt, maar is het nog altijd onvoldoende omdat het gaat om pilots waarbij Albemarle nog altijd het recht heeft om je verzoek af te wijzen. Het loonbod is ook onvoldoende voor 2021 volgens het mandaat dat jullie ons hebben meegegeven. Daarnaast is het loonbod voor 2022 hoger, maar in datzelfde jaar moeten we wederom met elkaar om tafel voor een nieuwe cao. Dan kan je verwachten dat het een uitdaging wordt een nieuwe goede loonafspraak te maken, gezien je reeds 3,0% hebt gehad in 2022.

Ledenraadplegingen

Wij hebben op twee dagen ledenraadplegingen ingepland. Op maandag 10 januari van 14.00 uur tot 15.30 uur en op woensdag 12 januari van 10.30 uur tot 12.00 uur. Laat jij dan ook weer je stem horen? Het is jouw cao. Jij bepaalt wat we nu doen. We zien je graag dan en wensen je alvast fijne feestdagen!

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen.
>> Ga direct naar de cao-pagina <<



Namens de onderhandelingsdelegatie,
Münire Manisa, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 3449 7450
E m.manisa@cnvvakmensen.nl