Aanpassing beoordelingsjaar bij Hengelo Salt Specialties

De directie van Hengelo Salt Specialties heeft met de Ondernemingsraad afgesproken dat het beoordelingsjaar wordt gewijzigd. Dit betekent dat de jaarlijkse verhoging niet meer per 1 april maar per 1 oktober plaatsvindt. Als overgang is er in 2024 per 1 juli een extra salarisherziening. Dit is echter een aanpassing van de cao en kan pas definitief worden als de leden van de vakbonden hiermee hebben ingestemd. Hierbij vragen wij jullie om in te stemmen met deze cao-wijziging.

Tijdens de cao-onderhandelingen van december is even ter sprake geweest dat jullie huidige beoordelingsjaar in lijn getrokken zou moeten worden met het fiscale jaarregime van Group Salins. Echter op dat moment is er geen finale afspraak gemaakt. Met de Ondernemingsraad is vervolgens één en ander verder uitgewerkt. De jaarlijkse salarisverhoging vindt in het vervolg niet meer plaats per 1 april maar per 1 oktober. Voor 2024 is als overgang met de OR per 1 juli een extra salarisverhoging afgesproken.

In de cao staat omschreven wanneer de herzieningen van het salaris plaatsvinden. Een cao-wijziging kan alleen als de leden van de vakbonden daarover geraadpleegd zijn. Wij begrijpen de aanpassing aan het fiscale regime, maar dit kan pas gewijzigd worden, als jullie formeel geraadpleegd zijn. De wijziging is wel al gecommuniceerd in een kwartaalbericht door het bedrijf. Maar de aanpassing in de cao, hebben wij pas vorige week ontvangen. Het gaat om onderstaande wijziging in de cao.

Beoordelingsjaar

We hebben enkele maanden geleden met de Ondernemingsraad afgesproken dat ons beoordelingsjaar over gaat naar het fiscale jaarregime van Groupe Salins, per 1 juli 2024. Ieder fiscaal jaar loopt van 1 juli tot en met 30 juni. Dit betekent dat art 8.2 dient te worden gewijzigd.
Niet op 1 april wordt het salaris herzien op basis van een beoordeling, maar voortaan op 1 oktober. De eerste salarisherziening op basis van een beoordeling zal plaatsvinden op 1 oktober 2025, en zo verder iedere 1 oktober.
We hebben een overgangsregeling afgesproken voor de 1e helft van het kalenderjaar 2024, waarbij een extra salarisherziening plaatsvindt per 1 juli 2024.
Dus:
- waar 1 april staat wordt 1 oktober;
- waar 1 oktober staat wordt 1 april;
- waar 1 januari staat wordt 1 juli.

STI

Met betrekking tot de STI gaan we eveneens over naar het nieuwe fiscale jaarregime van Groupe Salins, per 1 juli 2024. Ook daar hebben we een overgangsregeling met de OR voor afgesproken. De STI-bijlage in de CAO HP dient daarom eveneens gewijzigd te worden, en in lijn gebracht te worden met het nieuwe fiscale jaarregime 1 juli tot en met 30 juni.
Een medewerker dient op 30 juni (in plaats van 31 december) in dienst te zijn van het jaar waarop de STI-uitkering betrekking heeft om aanspraak te kunnen maken op de STI-uitkering.

Stemming

Kan jij aan mij laten weten of jij akkoord gaat met de aanpassing van de data waarop een salarisherziening plaatsvindt naar aanleiding van een beoordeling? Gelet op de vakantieperiode, krijgen jullie een reactie termijn van 4 weken, dus tot en met 19 augustus. Voor de stemming ontvangen de CNV-leden een aparte mail.

André Kramer, bestuurder
M 06 4162 9535
a.kramer@cnv.nl