Onderhandelingen Envalior-cao verlopen stroef

De tweede onderhandelingsronde met Envalior zijn teleurstellend verlopen. Vakbonden en werkgever zijn na ruim vijf uur onderhandelen nauwelijks dichter bij elkaar gekomen en de werkgever heeft een zeer mager openingsbod voor een loonsverhoging op tafel gelegd. Na de vakantie gaan we weer verder praten.

De werkgever was afgelopen woensdag aan zet om te reageren op de voorstellen van de vakorganisaties. Omdat het om onderhandelingen gaat, kunnen we inhoudelijk nog niet veel melden. Wel kunnen we aangeven dat Envalior bijna alle voorstellen van de bonden heeft verworpen. Toen ook het openingsbod erg tegenviel, hebben wij als vakbonden onze ergernis hierover uitgesproken.

Geen verbeteringen
Na een schorsing heeft de werkgever laten weten dat over enkele van hun eigen voorstellen te praten valt. Ook deed Envalior enkele boterzachte toezeggingen dat ze naar enkele voorstellen van de bonden zou kijken. Daarmee geeft ze dus aan verslechteringen te willen afzwakken. Van verbeteringen van de huidige cao is daarmee nog steeds geen sprake. Een nieuw loonbod wilde de werkgever nog niet doen.

Vervolg
Na de vakantie gaan de gesprekken verder. We hebben de werkgever opgeroepen om dan met een (veel) beter loonbod te komen. Ons doel is en blijft om een nieuwe cao te hebben voordat de huidige cao afloopt. De huidige cao loopt tot 30 september. We gaan verder op dinsdag 10 september.

Samen sterk
De stroeve onderhandelingen geven aan hoe belangrijk het is om als vakbond goed georganiseerd te zijn. Dat het belangrijk is om een grote achterban te hebben. Ga daarom in gesprek met je collega's die niet georganiseerd zijn en wijs ze op het belang van een lidmaatschap bij de bond. Want alleen samen zijn we sterk.

Wordt kaderlid
Ook wil ik je erop wijzen dat ons kaderlid in Geleen, Ate van Hooff, binnenkort stopt. Hij is al tientallen jaren het vaste aanspreekpunt van CNV. In eerste instantie bij DSM en nu bij Envalior. Maar Ate gaat binnenkort genieten van zijn welverdiend pensioen. Ate was voor mij de steun en toeverlaat binnen Envalior in Geleen. Ook was hij mijn vraagbaak en geweten aan de onderhandelingstafel. Zonder hem was CNV niet zo sterk vertegenwoordigd op de werkvloer bij Envalior. Hoewel Ate lastig te vervangen is, roep ik je op om hem op te volgen als kaderlid. Want zonder kaderlid heb ik geen ogen en oren binnen Envalior in Geleen. Zonder kaderlid weet ik niet wat er speelt. Wordt dus kaderlid en help ons om CNV sterk te houden binnen Envalior. Neem plaats aan de onderhandelingstafel en geef advies over voorstellen die op tafel komen. Wil je meer weten over het werk? Loop even langs bij Ate. Hij kan je alles vertellen.  Of neem contact met mij op. Dan kan via de mail of jouw cao-pagina. Maar ook de collega van Ate in Emmen, Mans Hogenberg kan natuurlijk altijd hulp gebruiken. Dus schroom niet om ook hem aan te spreken.

Mede namens delegatie/kaderleden Ate van Hooff (Geleen) en Mans Hogenberg (Emmen).

Ed Leunissen
Bestuurder
M: 06-29023284
E: e.leunissen@cnv.nl