Nog geen doorbraak bij onderhandelingen Envalior-cao

De verschillen tussen de eisen van de vakbonden en de voorstellen van Envalior blijven ook na de derde onderhandelingsronde groot. Envalior kwam maandag wel met een nieuw loonbod. Maar dat was in onze ogen nog veel te mager. Envalior zegt aan het einde van haar mandaat te zijn en gaat nu terug naar het hoofdkantoor in Duitsland om een groter budget te vragen.

De werkgever liet zaterdag weten over bijvoorbeeld TOR en generatiepact verder te willen praten in een studiegroep, zoals door de bonden voorgesteld. Ook presenteerde het bedrijf een nieuwe bonusregeling die de huidige regeling moet vervangen. Op andere punten hield de werkgever vast aan eerdere standpunten.

Loon
Het grootste geschilpunt blijft de loonstijging. De werkgever kwam uiteindelijk met een voorstel om per 1 januari 2025 de lonen met 2,5% te willen verhogen en de STI met 1% at target. Dat is door ons verworpen. Deze verhoging compenseert nog niet eens de inflatie. Van een koopkrachtverbetering is dan ook geen sprake. We hebben daarom de werkgever gevraagd om met een serieus bod te komen. Na een schorsing heeft de werkgever aangegeven dat het op dit moment niet hoger kan gaan. Daarom zal de Envalior delegatie gaan kijken of ze meer geld kan krijgen van het hoofdkantoor. Op maandag 23 september zullen we zien of dat is gelukt. Dan staat de volgende ronde op de agenda en verwachten we een nieuw bod.   

Samen sterk
De stroeve onderhandelingen geven aan hoe belangrijk het is om als vakbond goed georganiseerd te zijn. Dat het belangrijk is om een grote achterban te hebben. Ga daarom in gesprek met je collega's die niet georganiseerd zijn en wijs ze op het belang van een lidmaatschap bij de bond. Want alleen samen zijn we sterk.

 Praat mee aan de onderhandelingstafel
Het is voor mij van groot belang dat er een medewerker van Envalior naast me zit aan de onderhandelingstafel. Die me kan adviseren, die me kan helpen de juiste beslissingen te nemen. Die de stem van de werknemers laat horen. Dat deden Ate van Hooff (Geleen) en Mans Hogenberg (Emmen). Maar Mans zit momenteel in de lappenmand en Ate stopt binnenkort omdat hij met pensioen gaat. Daarom heb ik een nieuwe ‘Ate’ en ‘Mans” nodig. Nieuwe kaderleden die willen meedenken en praten over de nieuwe CAO. Die mij van adviezen kunnen voorzien tijdens de onderhandelingen. Ik roep je daarom op om je beschikbaar te stellen. Want zonder kaderleden heb ik geen ogen en oren binnen Envalior in Geleen en Emmen. Zonder kaderleden weet ik niet wat er speelt. Wordt dus kaderlid en help ons om CNV sterk te houden binnen Envalior. Neem plaats aan de onderhandelingstafel en geef advies over voorstellen die op tafel komen.

Wil je meer weten over het werk? Neem dan contact met mij op. Dan kan via de mail of jouw cao-pagina.

Mede namens delegatie/kaderleden Ate van Hooff (Geleen) en Mans Hogenberg (Emmen).

 

Ed Leunissen
Bestuurder
M: 06-29023284
E: e.leunissen@cnv.nl