Looptijd Enitor Primo verworpen, stem over 3e WW jaar

Een groot deel van jullie heeft gestemd over de nieuwe looptijd van de cao. Een ruime meerderheid, namelijk 73% van de leden die gestemd hebben, heeft het akkoord voor 2 jaar en 6 maanden afgewezen.

Wat is het gevolg van de stemming over de looptijd?

De leden hebben eerder ingestemd met het gedane loonbod met 2 jaar looptijd. De leden hebben niet ingestemd met 2,5 jaar looptijd. Dit geldt ook voor de leden bij FNV. Wij hebben de uitkomst van de stemming samen met FNV aan de directie aangegeven. Wij hebben ze gevraagd om ons uit te nodigen voor een gesprek. We moeten immers door.

Het is jullie inmiddels wel duidelijk dat er discussie is ontstaan over de afgesproken looptijd. Wij hebben zelf foto’s gemaakt van de voorstellen op tv tijdens de eerste onderhandelingsronde en daar stond niks op over 2023 of 2,5 jaar. Op de sheets die jullie in het bedrijf hebben ontvangen staat dat wel. We kunnen ons voorstellen dat dit heel verwarrend is. De sheet in het bedrijf is anders dan wat er op tv stond. Hoe dit kan kunnen wij helaas niet uitleggen.
Omdat we zelf foto’s hadden gemaakt is ons de ‘nieuwe looptijd’ van 2,5 jaar niet opgevallen. We hebben onze eigen foto’s gebruikt toen wij jullie een toelichting gaven in de kantine. Daarom gingen wij ook uit van een looptijd van 2 jaar die ingaat nadat de vorige cao afliep. Het werd ons later duidelijk dat de directie uitging van 2,5 jaar. Daar hebben we met elkaar contact over gehad maar we komen er helaas niet met elkaar uit. Vandaar dat wij jullie hebben moeten vragen om opnieuw te stemmen.

Directie staat open voor gesprek

De directie heeft ons laten weten dat zij openstaan voor een gesprek en wil een datum in januari afspreken. Wij hebben voorgesteld volgende week woensdag of donderdag in gesprek te gaan en wachten af welke datum het wordt. Voor nu gaan we ervan uit dat we op een goede manier met elkaar in gesprek gaan en dit voor eens en voor altijd oplossen. Natuurlijk houden wij jullie op de hoogte! 

Iets anders: het 3e WW jaar en de PAWW-regeling

Jullie bedrijf doet mee met de PAWW-regeling. We noemen dat ook wel het 3e WW jaar. De PAWW-regeling is voor werknemers die werkloos of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken. De regeling is opgericht omdat het recht op WW of WGA verkort is door de overheid. Loopt je recht op WW of WGA bij het UWV af, dan kun je recht hebben op een aanvulling vanuit de PAWW-regeling. Het recht op WW of WGA wordt als het ware verlengd. Dit geeft meer financiële zekerheid.
Als werknemer betaal je een premie voor de PAWW-regeling. In 2022 is die premie 0,2%. Dat is de helft van wat je dit jaar moest betalen, namelijk 0,4%. De premie is dus verlaagd voor komend jaar.
De huidige regeling loopt tot 1 oktober 2022. Als jullie niet meer mee willen doen aan de regeling, moet dit door vakbonden en Enitor vóór 1 januari 2022 gemeld worden. Willen jullie wel door, dan moet dit voor 1 april 2022 gemeld worden. We moeten dus op dit moment in actie komen.
Als vakbonden hebben wij de voorkeur om door te gaan met de regeling. Iedereen kan werkloos worden, ook al gaat het nu goed. De regeling geeft financiële zekerheid en de premie is laag. Daarnaast betalen jullie al voor de regeling, dus heb je als het ware al iets opgebouwd. 

Breng jouw stem uit over de PAWW

Jullie, de leden van CNV Vakmensen, beslissen uiteindelijk. We willen graag van jullie weten of je de regeling wil doorzetten. Ben je voor of tegen het doorzetten van de PAWW-regeling, dus het 3e WW jaar? Laat het weten. Klik hier om meteen digitaal jouw stem uit te brengen
Stemmen kan tot uiterlijk 21 december.  Iedereen kan nu persoonlijk stemmen Maak dus gebruik van je stemrecht!

Heb je vragen? Laat mij dit dan gerust weten.

Tristan Westra, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 4845 6854 / t.westra@cnvvakmensen.nl