Voorstellen DSM veel te mager: cao-overleg opgeschort

De onderhandelingen voor een nieuwe DSM-cao zijn voorlopig stilgelegd. Na drie onderhandelingsronden liggen de voorstellen van de werkgever en de vakbonden zover uit elkaar, dat CNV Vakmensen en de collega vakbonden hebben besloten om terug te gaan naar de leden om te overleggen over de ontstane situatie.

DSM-bod veel te mager

Een paar weken geleden hebben we je op de hoogte gebracht van het cao-voorstel van DSM. De werkgever verraste ons met de wens om een cao voor 9 maanden af te spreken: van 1 april 2022 tot en met 31 december 2022. DSM wil in die periode een eenmalige uitkering van €700,- bruto per 1 april 2022 geven en een structurele loonsverhoging van 1,75% per 1 september 2022 met een nominale bodem van €900,-.

1,7 miljard winst

Dat is in de ogen van de vakbonden veel te weinig. Het bod komt niet in de buurt van de stijging van de inflatie, waardoor de koopkracht van de werknemers afneemt. Wij willen daarom een loonstijging van 4,5 procent. Vooral ook omdat het DSM voor de wind gaat. Dat bewijzen ook de jaarcijfers (netto winst nam toe met 21 procent en bedraagt nu 1,7 miljard).

Sociaal plan

Daarnaast wil DSM ook niet praten en concrete afspraken maken over onderwerpen zoals een aanpassing van de beoordelingssystematiek en verlenging van het sociaal plan. (Zie ook de voorstellenbrief van CNV Vakmensen in de bijlage). Massaal is er eerder door de leden te kennen gegeven dat dit voorstel van DSM veel te mager is en niet serieus wordt genomen. Dat hebben we ook aan de onderhandelingstafel duidelijk gemaakt. 

Teleurgesteld

We zijn dan ook teleurgesteld in het verloop van de gesprekken. Het is ons duidelijk geworden dat er weinig bewegingsruimte zit in het eerste voorstel van DSM en dat we simpelweg te ver uit elkaar liggen met onze wensen. Het heeft niet onze voorkeur om lang te blijven onderhandelen om er dan waarschijnlijk niet uit te komen. En dat is triest aangezien het goed gaat met DSM. Het dividend voor de aandeelhouders wordt daarom verhoogd. Maar een fatsoenlijke loonstijging zodat de inflatie voor de medewerkers wordt gecompenseerd, daar wil de werkgever niet aan.

Ledenraadplegingen

Daarom hebben de bonden gezamenlijk besloten om weer terug te gaan naar hun achterban, de leden. Binnenkort zullen we daarom bij verschillende vestigingen tekst en uitleg komen geven over de stand van zaken. We gaan het land in om je te vertellen hoe de onderhandelingen zijn verlopen en wat ons is verteld door DSM. En we horen dan graag van jou wat je gevoelens zijn en hoe we in de wedstrijd zitten. Hoe gaan we ervoor zorgen dat er een beter bod op tafel komt vanuit DSM, zodat we een fatsoenlijk startpunt hebben om de onderhandelingen te herstarten. Ook is er inmiddels alweer een paar maanden verstreken nadat we de eerste input bij jullie hebben opgehaald. Kortom: er is genoeg te bespreken en het kan nu weer op locatie in plaats van digitaal.

Reageren

Binnenkort laten we je weten wanneer en waar de bijeenkomsten plaats zullen vinden. Kijk ook op de cao-pagina. Daar kun je reageren en meepraten over de cao.

Mede namens Roland Bezemer (kaderlid CNV Vakmensen DSM),
Ed Leunissen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2902 3284 / e.leunissen@cnvvakmensen.nl

Downloads