Eindbod DSM unaniem weggestemd

‘Een belediging’, ‘zwaar onvoldoende’ en ‘DSM moet zich schamen’. Dit zijn slechts enkele reacties van jullie naar aanleiding van het eindbod voor een nieuwe cao van de werkgever. Het eindbod van DSM is door jullie dan ook weggestemd. Niemand stemde voor het finale bod van DSM.

Inmiddels hebben we DSM laten weten dat jullie niet instemmen met het eindbod. Ook de leden van de andere bonden hebben met ruime meerderheid het eindbod verworpen. Waarschijnlijk zullen we midden mei weer met DSM om de tafel gaan. We hopen dat DSM dan alsnog met een eerlijk bod komt. Zo niet? Dan zijn acties niet uitgesloten.

Zwak bod

Het bedrijf wilde een cao afspreken voor vijftien maanden (van 1 april 2022 tot 1 juli 2023). De lonen stijgen als het tegenzit op jaarbasis met niet meer dan 2,49%. Verder vindt DSM verlenging van het sociaal plan met een jaar voldoende (van 1 april 2023 tot 1 april 2024). Jullie hebben aangegeven dat jullie onder andere een langere looptijd van de cao en het sociaal plan willen en een hogere loonsverhoging. Ook moet de kilometervergoeding omhoog.

Nieuwe cao niet vanzelfsprekend

De moeizame cao-onderhandelingen bij DSM laten nog eens zien hoe belangrijk het is om sterke vakbonden te hebben. Voor veel werknemers is het normaal om ieder jaar een nieuwe cao met een goede loonsverhoging en arbeidsvoorwaarden te krijgen. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet, zo blijkt ook nu weer. Aan steeds meer onderhandelingstafels zoeken de werkgevers de confrontatie. Ze proberen de arbeidsvoorwaarden te versoberen en de lonen laag te houden. Alleen met een sterke achterban kunnen we dit stoppen.

Onzekere tijden

Langs deze weg roep ik jullie op om collega’s, die niet georganiseerd zijn, te vragen lid te worden van CNV Vakmensen. Hoe meer CNV-leden, hoe meer kracht ik en de onderhandelingsdelegatie hebben tijdens de onderhandelingen over jullie arbeidsvoorwaarden én arbeidsomstandigheden. Dat is ook van belang voor de toekomst. Zo werd deze week bekend dat het Amerikaanse Avient de Protective Materials-activiteiten met onder andere Dyneema overnemen van DSM. Om ook in de toekomst bij het nieuwe bedrijf sterk te staan, heb ik ook daar een sterke achterban nodig. Dat geldt ook voor de nog niet verkochte onderdelen van de materialentak, die DSM in de etalage heeft gezet. Bij deze overnames zal ik er staan om voor jullie belangen op te komen.

Word lid of kaderlid

Mocht er een potentieel lid vragen hebben of met mij over de voordelen willen spreken, dan ben ik daar graag toe bereid. Op verzoek zal ik hem thuis of op de werkplek bezoeken. Uitnodigingen om uitleg te geven bij jullie op de werklocatie (bijvoorbeeld tijdens de pauze) aanvaard ik ook graag. Kijk ook op onze website https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden voor meer informatie.

Jouw voordelen om lid te worden:
* Invloed op je arbeidsvoorwaarden
* CNV juristen voor hulp bij arbeidsconflicten
* Hulp bij je belastingaangifte
* CNV Gezinsrechtshulp

Daarnaast roep ik jullie op om als kaderlid actief te worden bij DSM (of bij het toekomstige bedrijf). Ik heb jullie nodig om mijn werk goed te kunnen doen. Want jullie weten wat er speelt, wat er mis is en wat er goed gaat. Jullie zijn de ogen en oren van CNV Vakmensen binnen het bedrijf. Geef je dus op en kom op voor de belangen van jouw en je collega's.

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is het hele cao-traject te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina.

Mede namens delegatielid Roland Bezemer en de andere kaderleden bij DSM,
Ed Leunissen,
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 29 02 84
E e.leunissen@cnvvakmensen.nl